16. (digitalna) Noć muzeja

29. siječnja 2021. od 18 sati

Galerija Klovićevi dvori poziva Vas da posjetite online sadržaje koje smo pripremili kako bi ova neobična Noć muzeja 2021. godine bila što dostupnija i zanimljivija. Za tu smo priliku izdvojili tri izložbe i predstavu: virtualnu izložbu ARS ET VIRTUS: HRVATSKA – MAĐARSKA. 800 GODINA ZAJEDNIČKE KULTURNE BAŠTINE, video izložbu Zagreb, kak imam te rad, organizirali smo i snimili interaktivno vodstvo trenutnom izložbom Povijest i umjetnost na zidovima palače u Opatičkoj 10 s nekoliko znatiželjnih osnovnoškolaca, a na našem YouTube kanalu Vaša djeca mogu pogledati snimku uspješne predstave Čudesno vodstvo Julija Klovića redateljice Arije Rizvić.

S postava izložbe Hrvatska-Mađarska
S postava izložbe ARS ET VIRTUS Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine

Monumentalna virtualna izložba ARS ET VIRTUS: HRVATSKA – MAĐARSKA. 800 GODINA ZAJEDNIČKE KULTURNE BAŠTINE vodi Vas kroz stotine godina povijesti, od politike i plemstva do kulture i umjetnosti koje su obostrano stvarale Hrvatska i Mađarska od vremena vrhunca srednjeg vijeka sve do 1918. godine. Izložba je izvanredno sredstvo učenja, ali i mjesto za sve koji žele obnoviti znanje o državnoj zajednici u kojoj je Hrvatska provela najviše vremena tijekom čitave svoje povijesti! Zašto je važna obitelj Zrinski, gdje je sada slavna Dubravka Vlaha Bukovca, kako je izgledala mađarska luka Rijeka te gdje su arhitektonska zdanja koja su u Hrvatskoj pomogli izgraditi mađarski arhitekti – odgovore na sva ova pitanja ali i brojna druga naći ćete ako posjetite našu virtualnu izložbu.

Kakve je artefakte, uspomene i uspješnice iza sebe ostavilo ovo 800-stoljetno nasljeđe, pogledajte OVDJE

Menci Clement Crnčić, Jelačićev trg, 1911.

ZAGREB KAK IMAM TE RAD video je izložba nastala u čast Zagrebu uslijed razornog potresa s početka proljeća 2020. Uz glazbenu podlogu Romance Franje Krežme, pogledajte na slikama zabilježen neki davni Zagreb, kako su ga doživjeli umjetnici prve polovice 20. stoljeća. Usporedite ga s današnjim vizurama, pokušajte se uživjeti u ulogu umjetnika te slikom, riječju ili glazbom načiniti svoju impresiju grada, za neka buduća pokoljenja – možda, jer Zagreb je povijest koju živimo u sadašnjosti stvarajući budućnost. Putovanje u zagrebačku povijest započinje OVDJE

Izložba POVIJEST I UMJETNOST NA ZIDOVIMA PALAČE U OPATIČKOJ 10 otkriva što krasi skrivene zidove zgrade smještene iza najljepše ograde od kovanog željeza na Gornjem gradu. Organizirana je u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu u prigodi izmještanja djela iz matične institucije radi sanacije zgrade od potresa.

S postava izložbe Povijest i umjetnost na zidovima palače u Opatičkoj 10

Ovim putem otvara se mogućnost susreta s remek-djelima najvećih majstora moderne: Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesie, Otona Ivekovića i Ferde Kovačevića. Namijenjena je svima, ali posebno prilagođena za mlade – naime, kroz izložbu će Vas provesti nekoliko školaraca i njihov vodič. Oni će na jednostavan i simpatičan način svojim pitanjima usmjeriti zanimanje na najvažnije činjenice povijesti i umjetnosti gornjogradske palače i njezine umjetnosti. Video vodstvo pogledajte OVDJE

Predstavu ČUDESNO VODSTVO JULIJA KLOVIĆA pogledajte na našem YouTube kanalu ekskluzivno samo za vrijeme trajanja Noći muzeja! Predstava je bila iznimno uspješna dok se izvodila u Galeriji 2019. godine, a nadamo se njezinom uprizorenju i u budućnosti.

Čudesno vodstvo Julija Klovića

Na zabavan i edukativan način djeci se kroz dramski format dočarava prostor muzeja, koji naizgled strog i ozbiljan, ovdje postaje pristupačan. Središnji lik izvedbe predstavlja se kroz duh renesansnog slikara Julija Klovića koji se ne može složiti s (glumcima) kustosima oko pravila ponašanja koja vrijede u njegovom ‘domu-galeriji’. Ideja iza predstave je stvoriti drugačiji pogled na muzeje te poučiti djecu osnovama likovne umjetnosti. To se radi ‘zaobilaznim’ putem, interakcijom i igrom, a težnja je mladim posjetiteljima približiti galerijske i muzejske prostore sa željom da se oni u njih samovoljno vraćaju. Predstava je namijenjena djeci od 5 godina na više.

Režiju potpisuje Arija Rizvić, dramaturgiju Nikolina Rafaj, a za vizualni identitet predstave zaslužan je likovni umjetnik Zdenko Bašić. Predstavu izvode glumci Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoronja, Denis Bosak.

Predstavu možete pogledati 29. siječnja od 18 sati na sljedećoj POVEZNICI