Kreativne radionice uz izložbu Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa

NOVOST: LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU OD 6 DO 15 GODINA SRIJEDOM OD 16:30 – 18 SATI 

Otvorenjem arheološke izložbe otoka Visa obilježena je dvjestota obljetnica osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, muzeja koji se svrstava među značajnije arheološke ustanove na europskom tlu…otok Vis i isejski spomenici kolijevka su antičke civilizacije na hrvatskih prostorima…razdoblje je to pretpovijesti koje još nije dovoljno istraženo ali ukazuje na njegovu važnu ulogu jer povezuje dvije jadranske obale, uči nas da su nam Grci prenijeli jednu od najvećih civilizacijskih stečevina a to je pismenost, donosi pregršt zanimljivih artefakata, od oslikanih keramičkih vaza, antropomorfnih posuda, lucerna, novaca, metalnih, staklenih, jantarnih i koštanih predmeta, terakotnih figurica i nakita, osobnih predmeta za higijenu i toaletu, oružja  i oruđa, amfora, carskih statua, nadgrobnih spomenika pa do brončane glave božice Artemide, kao dijelom jedne privatne viške zbirke. 

31.05. 2023.: 16:30 – 18 sati 

Obilježavanjem Dana grada Zagreba, 31. svibnja, u prizemlje Galerije Klovićevi dvori razgledat ćemo izložbu Vis- à- Vis 200, Arheološka baština otoka Visa i na Artionici  ćemo svi zajedno odabrati predmete koji će nam biti najinteresantniji i izraditi neku svoju figuricu koju ćemo u sljedećim danima ispeći u našoj keramičkoj peći i po želji za potpuniji doživljaj i obojati.  

Radionica i vodstvo je taj dan besplatno! 

Veselimo se Vašem dolasku! 

07.06. 2023.: 16:30 – 18 sati 

KIPARSKA RADIONICA – IZRADA LUCERNI 

Lucerna – svjetiljka ili uljanica, osvjetljava prostor. Nalazimo ih još od prapovijesti a prepoznatljive oblike dobile su tijekom grčkoga klasičnog i helenističkog razdoblja. Izrađivane su s jednim nosom (izljev, žižak) ili više njih, unutar nosa bio je umetnut fitilj koji je završavao u recipijentu lucerne, natopljen uljem. Imale su ručke za nošenje ili vješanje. Do razdoblja helenizma nisu bile ukrašavane da bi od tada počeli s ukrašavanjem i različitim premazima.  

1. Lucerna, dr. pol. 3.st. –  2.st. pr. Kr.
2. Lucerna 1.st.

ZADATAK:  odabrane lucerne sami izradite prema svojoj želji kako bi one samo vama svijetlile! 

SAZNAJ VIŠE: na fotografijama vidite dva različita tipa lucerni, prva je ukrašena nizom geometrijskih uzoraka na ramenu a na oštećenom disku prikaz muškog poprsja en face s frigijskom kapom na glavi, muškarac je ogrnut kabanicom, a u lijevoj ruci drži neki predmet (možda liru?), tada  bismo prikaz mogli povezati s mitskom glazbenikom Orfejem, koji je u ranokršćansko vrijeme bio prefiguracija Krista (kasnoantička svjetiljka sjevernoafričke proizvodnje iz privatne viške zbirke obitelji Dojmi), druga lucerna je s volutama s obiju strana trokutastog nosa konkavan disk koji je ukrašen reljefom u ovom slučaju prikaz gladijatora a može biti i prikaz teatarskih maski, scene lova, erotskih scena, životinja, mitoloških scena i dr., rame je ižlijebljeno prstenastim linijama. Ručke nema. 

14. 06. 2023.: 16:30 – 18 sati

KIPARSKA RADIONICA – KERAMIKA TIPA GNATHIA (kasna faza od kraja 4. do poč. 2. st. pr. Kr.) 

Posude se ukrašavaju okomitim narebrenjem koje pokriva trbuh vaze. Kaneliranje posuda smanjilo je prostor za ukras, koji se svodi na vrat i rame posude i u nekim slučajevima na gornji dio trbuha  unutar metope, kao što je na donjem primjeru. Kod ukrasa prevladavaju prikazi ptica, ženske glave u profilu, teatarske maske i to se često prikazuju između biljnih ukrasa.

– 

Enohoja skupine Ribbed with palmette rosette 

SAZNAJ VIŠE: enohoja = vrč za vino, gr.oinochoe. Ime Gnatija (gr. Gnathia), dalo je drevno apulsko naselje Gnatija, a danas je to mjesto Saveltrelli di Fasano, smješteno na jadranskoj obali Salentskog poluotoka. Gnatija keramika je tip crno premazane keramike čiju se površinu ukrašavalo u jednoj boji ili u više boja, uglavnom bijelom žutom (zlatnom) i tamnocrvenom. Ukrasi su katkada povezani i s urezanim ukrasima, koji su se na posudu urezivali prije pečenja. Ta se proizvodnja širi i na druga područja kao što su Lukanija, Sicilija, središnja Italija, gdje se onda razvijaju lokalne inačice ove keramičke skupine. Danas istraživanja pokazuju da se Gnathia keramika nalazi diljem sredozemnog bazena pa tako i na istočnoj strani Jadrana, gdje se u Isi razvila lokalna proizvodnja.  

ZADATAK: izraditi u glini posude tog tipa, enohoje, kojih na izložbi ima puno više, ispeči i nakon sušenja oslikati zadanim motivima 

Tekst: Liljana Velkovski
kustosica, muzejska pedagoginja savjetnica, voditeljica Artionice