Božić starog Zagreba – Advent u Klovićevim dvorima

bozic 12. 12. – 24. 12. 2015.
Svaki dan od 11 do 22 sata

Otvorenje 12. 12. 2015. u 12 sati kićenjem božićnog drvca i glazbenim programom

Najbolji mogući način otvaranja vrata muzejsko – galerijske institucije je pozvati ljude sebi u goste, na razgovor, čašu vina, možda malo glazbe, kolače… pokazati gostu svoje lijepe zidove okićene slikama…

Galerija Klovićevi dvori na novi će, a zapravo stari način, otvoriti svoja vrata vjernim posjetiteljima od kojih se neki još sjećaju ugodnih trenutaka provedenih u njoj, u prosincu na sajmovima antikviteta koje smo organizirali od kraja devedesetih. Uz sajam antikviteta u vrijeme adventa progovorit ćemo o blagovanju u starom Zagrebu kroz priče o starim stvarima, recepte tradicionalnih kolača iz požutjelih stranica biskupskog sladopeka, bit će tu i božićnih pjesama i napjeva, te radosnih božićnih kuglica koje će se izrađivati tradicionalnom tehnikom puhanja. Nema Božića bez jaslica i igračaka pa ćemo i njih, ali one iz prošlosti, uključiti u naše događanje. U vrijeme Božića svi jedva čekamo božićne filmove, obiteljske i tople, sa sretnim završetkom koji obećava bolje sutra, e pa i toga će biti uz puno glazbe, vruće kuhano vino, toplu čokoladu i dekice.

bozic_0004Galerija u predblagdansko vrijeme adventa svojim sugrađanima i posjetiteljima grada Zagreba priređuje manifestaciju Božić starog Zagreba u razdoblju od 12. do 24. prosinca. Uz izložbu starina koja će dočarati sjaj građanskog Zagreba iz prošlosti u prostorima Galerije odvijat će se i bogat popratni program koji započinje 12. prosinca u podne kićenjem božićnog drvca u atriju Galerije uz izvođenje božićnih pjesama. Uz to otvaramo izložbu Božićne jaslice Etnografskog muzeja u Zagrebu, te starih razglednica grada Zagreba i tradicijskih igračaka.

antikviteti_0002Zagreb je oduvijek bio grad ljubitelja umjetnosti i starina stoga vas pozivamo da dođete i uživate u blagdanskom ozračju u srcu Gornjega grada.

 

 

 

RASPORED CJELODNEVNIH DOGAĐANJA

  1. IZLOŽBA GALERISTA I ANTIKVARA – prizemlje, izložbeni prostor, 12. 12. – 24.12. 2015. (Aukcijska kuća Kontura, Galerija Deči, Galerija Itea, Galerija Juraj, Galerija Kerubin, Galerija Mala, Tabriz tepisi)
  2. IZLOŽBA BOŽIĆNE JASLICE ETNOGRAFSKOG MUZEJA U ZAGREBU – prizemlje, foaje, 12. 12. – 24.12. 2015.
  3. PLATO GRADEC – izrada ledenih skulptura – 15. 12. – 20.12. 2015. (ovisno o vremenskim uvjetima)

Raspored popratnih događanja pogledajte ovdje.

IZLOŽBA GALERISTA I ANTIKVARA

itea galerija antikvarijatANTIKVARIJAT ITEA
Itea galerija-antikvarijat već je dugi niz godina nezaobilazno ime na tržištu umjetnina; prvi smo objedinili ponudu nudeći vam istovremeno slike iz moderne i suvremene umjetnosti, antikvitete iz svih stilskih razdoblja i inovativnu i jedinstvenu mogućnost izrade unikatnih okvira za slike.

 

KonturaAUKCIJSKA KUĆA KONTURA
Aukcijska kuća Kontura osnovana je 2002. godine kao prva službena tvrtka u Hrvatskoj za organiziranje i vođenje javnih aukcija umjetnina. Aukcijska kuća Kontura bavi se procjenom tržne vrijednosti umjetnina, provjerom autentičnosti umjetnina te  priređivanjem javnih aukcija umjetnina.

 

galerija dečiGALERIJA DEČI
Galerija Deči u Radićevoj 19, sa svojim stalnim prodajnim postavom “Od Bukovca do Murtića”, najstarija je aktivna galerija u Zagrebu.

 

galerija jurajGALERIJA JURAJ
Novootvorena galerija Juraj smještena je u Radićevoj ulici na broju 32 u prostorijama nekadašnje Demetrovićeve palače. U stalnom postavu nalaze se djela renomiranih hrvatskih slikara iz 19. i 20. stoljeća. Djelatnost galerije je prodaja i otkup slika, grafika i crteža hrvatskog modernog i suvremenog slikarstva.

 

GALERIJA KERUBIN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na zagrebačkom Gornjem gradu pod voltama Kamenite ulice smjestila se ljupka galerija Kerubin. Izložene umjetnine poznatih slikara i kipara, kao i djela umjetničkog obrta i antikviteta nenametljivo, no sugestivno zadržavaju pozornost brojnih posjetilaca ovog prepoznatljivog dijela Zagreba. Lijepo je znati kome se obratiti kad želite darovati predmet trajne vrijednosti prijateljima, poslovnim suradnicima ili što je još važnije – sebi samima.

 

Galerija Mala - velikoGALERIJA  MALA
Galerija Mala predstavlja ove 2015-te godine nekoliko suvremenih hrvatskih akademskih umjetnika s kojima uspješno surađuje posljednjih godina promovirajući njihov rad  izdvojen iz pluralizma postojećih likovnih praksi. Među njima su afirmirani umjetnici srednje generacije Zoltan Novak, Bane Milenković, Paulina Jazvić i Goran Štimac, redom veoma aktivni na hrvatskoj likovnoj sceni, izuzetno profilirane autorske osobnosti i suvereno izgrađenog profesionalnog stava. Svatko od njih na svoj način njeguje svoj estetski pristup slikarstvu, bez njih je nezamisliv svaki pregled suvremene umjetnosti s kraja 20. kao i prvih desetljeća 21. stoljeća. Njihovo prisustvo zamjetno je kako na  likovnoj sceni u Zagrebu i Hrvatskoj, tako i u izložbenim nastupima organiziranima u zemlji i u svijetu.

 

logo tabriz

TEPISI TABRIZ
Salon tepiha “Tabriz” osnovan je 1990. godine. Specijalizirani smo za prodaju, popravak i restauraciju rukom čvoranih i tkanih novih,starih i antiknih tepiha.

 

jaslice 2IZLOŽBA: BOŽIĆNE JASLICE ETNOGRAFSKOG MUZEJA U ZAGREBU

Zbirka božićnih jaslica Etnografskog muzeja posljednjih desetljeća često je i sustavno predstavljana javnosti božićnim izložbama muzeja te brojnim sudjelovanjima na izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zbirka u najvećem broju sadrži predmete s područja Hrvatske, od kojih je većina domaće izrade, dok tek pojedini predmeti potječu iz inozemstva.
Sakupljačka politika Etnografskog muzeja pokušava obuhvatiti pojavu božićnih jaslica u cijelosti. Uz brojem najzastupljenije primjere tradicijskih jaslica kućne izrade, svoje mjesto nalaze i primjeri crkvenih jaslica, potom majstorski radovi i industrijski proizvodi masovne proizvodnje, najčešće su to tiskani primjerci kartonskih jaslica te radovi suvremenih umjetnika.
Božićne jaslice figuralni su prikaz rođenja Isusa Krista. Čini ga Sveta obitelj – dijete Isus Krist koje je najčešće položeno u slamu ili jasle i Marija i Josip – koji su smješteni uz raznolike pejzažne kulise.jaslice 7
Prisutnost ostalih figura varira, a uz Svetu obitelj tu su prvenstveno zastupljene domaće životinje i likovi pastira. Često su prisutni i Tri kralja ili Tri mudraca, a čest je lik anđela i betlehemska zvijezda te natpis „Slava Bogu na visini“ – „Gloria in excelsis Deo“.
Poznate su i popularne razne druge vrste poklonika čiji broj varira ovisno o veličini jaslica. Od životinjskih likova najčešće se javljaju magarac i vol te ovce, janjad i krave.
Ljudske figure opremljene su određenim rekvizitima koji ukazuju tko su ili čime se bave. Tako npr. pastiri nose pastirski štap i u društvu su janjeta ili ovčice, kraljevi/mudraci obično imaju krune na glavi i nose darove u rukama, mljekarice nose vjedra s mlijekom, hodočasnici se prikazuju s hodočasničkim štapom i sl.
Kulise na jaslicama u pravilu predstavljaju Betlehem u doba Isusova rođenja, no nerijetko kod jaslica kućne izrade one jako nalikuju pejzažu mjesta njihove izrade.
Porijeklo božićnih jaslica prema predaji vezuje se uz sv. Franju Asiškog koji je 1223. godine u šumi kraj Greccia uz oltar postavio jaslice sa slamom te doveo magarca i vola. Prema legendi tijekom obreda koji je vodio ukazalo mu se dijete Isus Krist (Rihtman-Auguštin, 1995:72).
Jaslice kakve i danas poznajemo u Hrvatsku su se proširile s područja Njemačke gdje je tijekom 17. i 18. stoljeća cvala moda postavljanja jaslica u gradskim i seoskim crkvama. Sastavni dio kućnih božićnih ukrasa, posebno na području sjeverozapadne Hrvatske, jaslice postaju tijekom 19. stoljeća. Njihovo širenje pripisuje se djelovanju raznih crkvenih redova, naročito franjevaca i isusovaca, a poseban procvat doživljavaju nakon Prvog svjetskog rata.
U domove se postavljaju u božićno doba, najčešće je to 24. prosinca, na Badnjak, gdje ostaju do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Smještene su ispod božićnog drvca ili u kutu glavne prostorije u kući, a ponekad su postavljene na polici na zidu iznad stola – uvijek na važnom i vidljivom mjestu u domu.
Kućne jaslice ili betlehem/betlem, kako ih se često naziva, do druge polovine 20. stoljeća izrađivale su se uglavnom u kućnoj radinosti i za potrebe vlastite obitelji. Njihova izrada nam stoga pruža odlične primjere narodne likovnosti i umjetničkog izraza pojedinih izrađivača, pojedinih krajeva te pojedinih vremenskih razdoblja.
jaslice 8Materijali koji se koriste pri izradi kućnih jaslica uglavnom su oni koji su dostupni izrađivačima u njihovoj okolini. Nekada su to uglavnom bili prirodni materijali dok pojavom industrijskih materijala i oni ulaze u upotrebu pri izradi kućnih jaslica.
Osim u kućama jaslice se grade u crkvama. Crkvene jaslice većih su dimenzija, a tradicija njihova postavljanja smatra se starijom od one kućnih jaslica. Prvotna namjena crkvenih skulpturalnih/plastičnih prikaza rođenja Isusa Krista bila je teološka i poučna. Ovim prizorima naučavala se priča o Isusovom rođenju.
Povezanost crkvenih i kućnih jaslica vidljiva je u prožimanju likovnih izraza. Crkvene jaslice uglavnom izrađuju školovani majstori ili umjetnici po narudžbi, ali su poznati i primjeri jaslica koje su izradili vješti narodni umjetnici. Potonji svoj likovni izričaj često grade na temelju prethodno viđenih crkvenih jaslica izrađenih od strane školovanih umjetnika i s karakteristikama pojedinog umjetničkog razdoblja.
U prvoj polovini 20. stoljeća počinju se širiti kupovne jaslice masovne proizvodnje među kojima su naročito zastupljene one tiskane u boji, na kartonu ili papiru. U to doba javlja se moda izrade tzv. folklornih jaslica – božićnih jaslica s likovima odjevenim u tradicijsku odjeću – prepoznatljivu narodnu nošnju pojedinog kraja.
Pored jaslica u domovima i crkvama, posljednjih desetljeća u Hrvatskoj božićne se jaslice počinju javljati i u drugim javnim prostorima te na brojnim izložbama u adventsko doba.