Edina Selesković – Think Freedom

EDINA SELESKOVIĆ

THINK FREEDOM

19. 6. – 22. 7.  2018.

Otvorenje izložbe u utorak, 19. 6. 2018. u 20 sati, atrij GKD

‘Think Freedom’ sveobuhvatan je pristup projektu public art-a koji šalje poruku mira i slobode iz srca Zagreba cijeloj Europi, Americi i svijetu. Ovaj projekt objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije s univerzalnom snagom suvremene umjetnosti. Priznata bosansko-američka umjetnica, Edina Selesković, pruža ruke mladim studentima kako bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl te ga podijelili sa svjetskim gradovima i tako se povezali na globalnoj razini i to kroz umjetničko stvaralaštvo.

…iz Vijećnice grada Sarajeva, Novog Sada, Banja Luke, Ljubljane, Skoplja, Rovinja prema Zagrebu, Beču, Bratislavi, Barceloni, New Yorku i u drugim odredištima na putu

NJUJORŠKA UMJETNICA, BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG PODRIJETLA I SVJETSKOG RENOMEA

Edina Selesković, rezimeom koji broji suvremene multimedijalne projekte na tri kontinenta, lansirala je projekt koji šalje fantastičnu sliku i snažnu poruku mira i slobode iz gradova cijeloga sviijeta. U duhu suvremene umjetnosti public art-a, projekt Think Freedom interaktivni je pristup mnogobrojnim umjetničkim disciplinama, ujedinjujući umjetnost i tehnologiju, umjetnike i javnost, mlade ljude i njihovu kreativnost.

Osmišljen kao instalacija sačinjena od više stotina elemenata, skulptura mira, izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata u pokretu slobode bez granica: uvijek s pogledom prema naprijed u bolju i svjetliju budućnost.

Svaki dio instalacije predstavlja snažan simbol, jer su skulpture formirane iz dvije metalne trake kao dvije ispružene ruke koje se spajaju ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljiv oblik ptice.

Ipak, ovaj projekt je više od estetskog aspekta samih skulptura i same instalacije, jer svaki element nosi na svojim krilima rukom pisane poruke. Mladi učenici srednjih i osnovnih škola imaju prigodu razgovarati s Edinom o umjetnosti i načinu na koji ona ruši granice oko sebe, a sve to serijom predavanja.
Učenici iz svakog grada gdje se instalacija predstavlja, pozvani su da pišu o tome što je za njih sloboda i kako oni vide svoju budućnost u slobodi. Instalacija ove poruke nosi sa sobom i one nastavljaju svoj put pokazujući univerzalnu snagu umjetnosti novim generacijama.

Projekt Think Freedom osmišljen je kao djelo suvremene umjetnosti s multimedijalnim aspektima kulturne inovacije koja dokazuje da umjetnost ima snagu povezati ljude i gradove koji sada imaju priliku zajedno poslati poruku mira i nade u budućnost.

Think Freedom izdvaja kulturu kao izvor pozitivnih vrijednosti, razumijevanja, znanja i brendira gradove domaćine kao kulturne centre suvremene umjetnosti.

Povezujemo gradove

spajanjem gradova zemalja iz EU i zemalja izvan EU, gradova Istoka i Zapada,  razvijenih gradova i gradova u razvoju, razbijamo granice uz stvaralaštvo i interaktivnu suvremenu umjetnost kako bismo potaknuli optimizam i nadu u našu percepciju budućnosti, posebno percepciju novih generacija o njihovoj ulozi u društvu, stvarajući spoznaju o umjetničkoj kreativnosti kao važnom aspektu slobodnog izričaja.

Ujedinjujemo mlade

serijom predavanja studentima srednjih škola gradova domaćina na temu ‘umjetnost i sloboda’, otvaramo dijalog i potičemo nova razmišljanja o tome kako bi mladi ljudi svojim radom postali esencijalni dio projekta.

 

 

Međunarodna suradnja

promovira oblike kreativnog izričaja izravnim sudjelovanjem šire javnosti, omogućavanjem razumijevanja važnosti kulture u svakodnevnom životu.

Projekt Think Freedom pokrenut je u gradu Sarajevu 2015. godine i sada putuje u preko 30 gradova kao instalacija u javnom prostoru i izložba do 2020. godine.

Svaki grad-domaćin imat će jedinstven dizajn instalacije prema specifičnosti lokacije (indoor ili outdoor) gdje je instalacija zamišljena. Edina često surađuje sa studentima arhitekture i likovne umjetnosti kako bi tehnički dizajn postava  bio načinjen u suradnji s mladom generacijom svakoga grada, a ova instalacija koja je urbani spektakl bila uistinu i izričaj te suradnje.

Umjetnici projekta održat će radionice instalacije Think Freedom sa srednjoškolcima iz svakog grada-domaćina, a zatim će i poruke koje ta djeca napišu biti ispisane na jednom broju skulptura kako bi zajedno s porukama djece iz svih dotad obiđenih gradova mogle biti predstavljene na instalaciji. Ove su radionice zapravo dijalog umjetnika i učenika o tome što je suvremena umjetnost i na koji način ona može biti dio naših života, na koji način može biti sredstvo koje nas povezuje. Sama je instalacija nadahnuće mladim ljudima da razmišljaju pozitivno o budućnosti, da budu dio suvremene umjetničke scene i da se njome povežu s učenicima širom svijeta, dakle na globalnoj razini, stvarajući tako mrežu razumijevanja.