Vlaho Bukovac – pariško razdoblje / popratna događanja

19.1. 2018. u 19,00 sati predavanje Alex Kidson

predavaona GKD, predavanje je besplatno.

Alex Kidson – slavni engleski povjesničar umjetnosti, stručnjak za rano englesko i viktorijansko slikarstvo održati će predavanje pod naslovom;

Vlaho Bukovac i njegovi engleski pokrovitelji

Alex Kidson – glavni kustos triju izložbi o Vlahi Bukovcu pod nazivom Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855 – 1922) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. – I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu. Istražuje Bukovčeva djela naručena od Samsona Foxa i Richarda Le Douxa kao glavnih kolekcionara Bukovčevih djela u Engleskoj. U novije je vrijeme otkrio nepoznato djelo Vlahe Bukovca o čemu je održao predavanje u West Derby Society. Engleski povjesničar umjetnosti posebno će se osvrnuti na djela pristigla iz Engleske: nikad izlaganu Bukovčevu sliku cijeloga portreta Laure Le Doux i portret engleskom milijardera Samsona Foxa. Kidson je koautor na izložbi Vlaha Bukovca u Zagrebu.

20. 1. 2018. u 19,00 sati vodstvo dr. sc. Rachel Rossner

Vodstvo po izložbi s posebnim osvrtom na Bukovčev opus pariškog Salona i crnogorski ciklus dr. sc. Rachel Rosner

dr. sc. Rachel Rossner doktorirala je na The University of Chicago s temom Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak. Koautorica je na projektu o Vlahi Bukovcu u Galeriji Klovićevi dvori, te je za izložbu obradila upravo navedene cjeline podastrijevši mnoštvo do sad nepoznatih informacija o Bukovčevu ranom opusu.

Prisustvovanje na vodstvu uz plaćenu ulaznicu.

Radujemo se Vašem dolasku!