Predavanja u sklopu adventa Božić starog Zagreba

IMG_1348Predavanje dr. sc. Željka Čorak
*Jutarnja zvijezda pozlaćen orah

Utorak, 15. 12. 2015. u 19 sati
Galerija Klovićevi dvori

“Kućni Božić”
Predavanje dr. sc. Željke Čorak sastojat će se od priča o inventaru Adventa i Božića kroz povijest. Bajkovite priče obiteljskih okupljanja, priprema  i običaja uz pregršt slika starog božićnog nakita i igračaka možete čuti u utorak, 15. 12. 2015. u Galeriji Klovićevi dvori u prekrasno uređenoj predavaoni u stilu starih zagrebačkih građanskih stanova.  Ukoliko Vas još nije obuzelo blagdansko raspoloženje ili Vam nedostaju ideje kako obogatiti obiteljsko druženje ovih blagdana sigurni smo da ćete ideje pronaći na predavanju.

*stih Dragutina Tadijanovića

Predavanje: Anđelko Katanec, mlađi svećenikIMG_1363
Tražiti Božje lice

Srijeda, 16. 12. 2015. u 19 sati
Galerija Klovićevi dvori

Predavanje govori o toj nevjerojatnoj ideji da je skromno rođenje jednog djeteta u Betlehemu Judejskom označilo Božji dolazak na svijet, ne samo u svijet, već i u naše osobne živote i da iza svih naših ideja i slika o Bogu, stoji jedno dijete u jaslicama.

Cilj predavanja je potaknuti i one pobožne vjernike koji cijelog života redovito dolaze na mise, i one tradicionalne „blagdanske“ vjernike, i skeptike, i znatiželjnike i nevjernike, pa i agnostike koji su se odlučili ne baviti takvim pitanjima, da se zamisle na trenutak o toj nevjerojatnoj ideji da je skromno rođenje jednog djeteta u Betlehemu Judejskom označilo Božji dolazak na svijet, ne samo u svijet, već i u naše osobne živote i da iza svih naših ideja i slika o Bogu, evo ga tu, stoji jedno dijete u jaslicama.

Predavanje: Akademik Josip Bratulićbozic_0003
Božić- svečanost darivanja

Četvrtak, 17. 12. 2015 u 19 sati
Galerija Klovićevi dvori

Blagdan Božića slavio se na kraju gospodarske godine, kad su plodovi zemlje bili skupljeni i pohranjeni za duge zimske dane. To je bilo i vrijeme obiteljskog okupljanja oko izvora svjetla i topline, oko ognjišta. I vrijeme darivanja: skromnih darova i tople i zauzete ljubaznosti. Cijelo se  božićno vrijeme odlikuje blagdanima darivanja, posebice prosinac: Sv. Martin, sv. Barbara, sv. Nikola, sv. Lucija – i konačno Božić, kad je čovječanstvu darovan u čovječanstvo utjelovljen mali Bog, Božić. Svaki čovjek je dar onome s kim živi, s kim suosjeća i s kim nosi teret svakodnevice. I najmanji dar prihvaćamo sa zahvalnošću, a dobra riječ, umilan pogled također je dar.

 

Predavanje: Božica BrkanIMG_1297
Zagrebačke adventske slastice

Utorak, 22. 12. 2015. u 19 sati
Galerija Klovićevi dvori

Zagrebački blagdanski stol do danas je sačuvao slatke okuse svoje prošlosti. Ponajprije u dizanim slasticama – orahnjači, makovnjači, kuglofu. Još ih se više sjeća u prepričavanjima kako je pečenje paprenjaka, vanili-kiflica i sličnoga započinjalo redom, gotovo prema propisima, odmah s Adventom, a pripreme su počinjale i prije. Unatoč svakojakom obilju od svečanih torta biskupskog sladopeka Alojza Šenoe i gotovo propisanih i po 40-50 vrsta sitnih kolačića u građanskih obitelji na početka 20. stoljeća, unatoč miješanju kuhinja, danas imamo mnogo suženiji izbor. Često ne širi od onoga što je upakirano u kutijicu konfekcijskih, sitnih miješanih suhih kolača brendiranih kao božićni ili svatovski. No, i danas, djelomice zahvaljujući i tradicionalnosti, gotovo konzervativnosti božićnoga stola te dugoj slastičarskoj tradiciji u gradu, možemo iznova otkrivati okuse i mirise pišingerice, beze-poljubaca, salon bombona, sira od dunja ili kitnkesa i drugih slastica… I izravno i metaforički čak i jezično ljušteći s njihovih naziva i receptura naslage minulih vremena.

IMG_1260Jura Gašparac
Vinjete Božića iz starih zapisa hrvatske književnosti

Srijeda, 23. 12. 2015. u 19 sati
Galerija Klovićevi dvori

Poznati hrvatski kolekcionar i lovac na antikvitete Jura Gašparac održat će 23. prosinca predavanje Vinjete Božića iz starih zapisa u sklopu manifestacije Božić starog Zagreba.  U ugodnoj atmosferi čitajući odlomke i zapise prisjetit ćemo se božićnih motiva iz romana i stihova nastalih iz pera velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog, Ivane Brlić Mažuranić, Dragutina Domjanića te Dragutina Hirca.