22. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA ZAGREB 2017

  1. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA ZAGREB 2017

    Prva nagrada / IGOR LUKYANCHENKO-Ukraine

Otvorenje izložbe karikatura održat će se u utorak 30.svibnja 2017. godine u 19 sati / foaje GKD

Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2017.

Međunarodna izložba karikatura koja se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizira  po 22. puta i ovaj puta okuplja veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema ovogodišnje izložbe je HOTELI, HOSTELI, APARTMANI I KAMPOVI, dogodovštine turista i turističkih djelatnik, sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.

Druga nagrada / RONALDO CUNHA DIAS-Brazil

Izložba će i ove godine biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova od 590 pristiglih, koje je poslalo 249 karikaturista iz 55 zemalja svijeta. Najbrojniji su autori iz  Hrvatske (30), Srbije (16), Rumunjske (14), Ukrajine (13), Kine (12), Turske (11) … Izložbu prati kvalitetan katalog na 96 stranica.

Izložba ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je radio u sastavu prof. Frano Dulibić i Sonja Švec Španjol, povjesničari umjetnosti, te karikaturisti Darijana Gotal Sokolović, Josip Kovačević i Milan Lekić.

Imena nagrađenih autora i njihovi radovi će biti predstavljeni na svečanom otvaranju izložbe

PRVA NAGRADA: IGOR LUKYANCHENKO, Ukrajina/Ukraine

DRUGA NAGRADA: RONALDO CUNHA DIAS, Brazil/Brazil

TREĆA NAGRADA: ROOZBEH JAFARZADEH, SAD/USA

POSEBNA PRIZNANJA: MIDHAT AJANOVIĆ, Švedska/Sweden;  AIDARBEK AZIZOV, Kazahstan/Kazakhstan; OLEKSY KUSTOVSKY, Ukrajina/Ukraine; DAMIR NOVAK, Hrvatska / Croatia; TRAJKO POPOV, Bugarska/Bulgaria

Treća nagrada / ROOZBEH JAFARZADEH-USA

U predgovoru je Nik Titanik napisao: Nekome je u sobi hladno, nekome fali klima, nekome smeta seks u susjednoj sobi, netko krade šampone iz kupaonice, netko zaglavi u liftu, netko daje premalu napojnicu dečku koji nosi torbe, netko demolira apartman, netko iznajmi bračnu sobu i cijelo ljeto spava na tavanu, netko zavede lift boya, nekome pokradu stvari iz sobe, netko jedva čeka da furešti odu, netko čak i umre…

A netko sve to mora i zabilježiti. A tko je bolji za to od karikaturista? Nitko. I pred vama je to što su zabilježili svojim olovkama, flomasterima i digitalnim pomagalima.