Linija ljepote, trag nadahnuća – prvih 100 godina Grafičke zbirke NSK

Pablo Picasso, Un film de Veljko Bulaić: Bitka na Neretvi, sitotisak, 1040 x 500 mm, Grafička zbirka NSK

Linija ljepote, trag nadahnuća

Prvih 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

19. rujan – 3. studeni 2019.

Stogodišnja obljetnica osnutka prilika je da se Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavi široj javnosti velikom izložbom. Od davne 1919. godine prikupila je vrijednu i zanimljivu građu – crteže, grafike, grafičke mape, plakate i razglednice.

Julije Knifer, Kompozicija I, olovka, 359 x 478 mm, Grafička zbirka NSK

Tematsko predstavljanje fonda inspirirano je sposobnošću mišljenja o predodžbama, simbolima i metaforama – sveprisutnim ljudskim nadahnućem – koje je sada, zanemarujući doba nastanka, stil, tehniku, vrstu i dimenzije, građu objedinilo u nove cjeline ilustrirajući ukupnost ljudskog postojanja i stvaranja. Grafička zbirka živi u knjižnici, okružena riječima. Na izložbi teme prirode, ljudskog tijela, misli i ideja, ritma života svakodnevice ili pak one apstraktne koje su osamostaljenjem linije, boje i plohe oslobođene vidljivog, biti će potkrepljene aforizmima, stihovima, citatima. Tako oživljene predstavljene cjeline, sada sastavljene od djela u drugačije postavljenim odnosima, ponekad potpuno neočekivano stvaraju nove zaključke i spoznaje.

Usporedbom umjetničkih ostvarenja unutar pojedinih tema moguće je sagledati promjene u izrazu, formi, mišljenju, umjetničkom htijenju. Prikazat ćemo uzbudljivu liniju promjene unutar umjetničkog stvaralaštva, obogaćujući tako sliku svijeta koja nas okružuje.

Rembrandt: Autoportret
1638., bakropis
134 x 102 mm

Namjera nam je provesti posjetitelje odabirom djela iz bogatog fonda od petnaestog stoljeća do danas. Zavirit ćemo u svaki kutak fonda Zbirke te izvući na danje svjetlo građu koja nije nikad viđena – skrivena iznenađenja, ali i onu dobro znanu – Bogorodicu Julija Klovića, djela Martina Kolunića Rote, Krista i Apostole Andrije Medulića,  vrijedan crtež  Celestina Medovića, autoportet Rembrandta od starijih autora, do djela umjetnika koji su obilježili dvadeseto stoljeće kao i djela suvremenika. Među njima su djela za grafički medij važnog Tomislava Krizmana, španjolski pejzaže Ljube Babića, vedute Menci Clementa Crnčića, koji su ujedno i  jedni od osnivača Zbirke, zatim djela Käthe Kollwitz i Georgea Grosza pa sve do Maurovića, nagrađene grafike Mirjane Vodopije, Miroslava Šuteja, plakata Borisa Bućana ili djela iz donacije Mirka Ilića kao i mnogih drugih radova domaćih i stranih autora.