Program za ožujak 2015. uz izložbu Foto Tonka

Tajne ateliera društvene kroničarke zaintrigirale publiku i struku!
Dosadašnja fragmentarna prezentacija Tonkina djela i cilj retrospektivne izložbe

Iako su Tonkine fotografije bile uključene u sve velike, sintezne kulturološke izložbene projekte organizirane proteklih desetak godina (nerijetko kao dokumentarni materijal), o njoj se danas vrlo malo zna, nije joj posvećena niti jedna publikacija, a opus joj nije bio kritički obrađen i cjelovito prezentiran javnosti.

„U srpnju prošle godine Galerija je započela kampanju prikupljanja Tonkinih fotografija iz obiteljskih albuma, što je potaknulo veliko zanimanje publike i oduševljenje što se popularnoj Tonki konačno priprema retrospektiva kakvu i zaslužuje. Mnogi od građana koji su mjesecima donosili fotografije tada su bili djeca, ali još se vrlo živo sjećaju simpatične tete Tonke, njezina tajnovitoga ateliera te načina na koji ih je uz pomoć brojnih rekvizita znala zaigrati, opustiti, namjestiti pred objektivom. Te su nam priče, poput fotografija, bile dragocjene u rekonstruiranju Tonkina života i rada. Polovicu izložbe, gledamo li broj fotografija, čine upravo nikad izlagane fotografije iz obiteljskih ostavština – vlasnika je više od 70, a fotografija više od 200. No, izložbu ne smatramo završenom i zatvorenom. Dapače, želimo da ona i dalje raste i veseli nas što u tome imamo podršku publike i vlasnika fotografija. Potaknuti velikim interesom i odjekom koji izložba ima u medijima i kod publike, ni po otvorenju izložbe nismo prestali s prikupljanjem fotografija. Građani nam ih i dalje donose, a mi ih izlažemo u izložbenim dvoranama otkrivajući tako sve više materijala koji nikada nije bio okupljen na jednome mjestu. Nesvakidašnji je to oblik komunikacije s publikom, koja je na ovoj izložbi dobila priliku i sama sukreirati izložbu, sudjelovati u njezinu nastajanju i pratiti kako se ona iz dana u dan mijenja!

Upravo je najintrigantnija i najzanimljivija činjenica da otkrivanjem novih fotografija još uvijek otkrivamo Tonku i njezin rad što nam pomaže u pravoj valorizaciji njezina opusa.“ –  Kustosica izložbe: Iva Sudec Andreis

Tko je bila Tonka? Antonija Kulčar (1887. – 1971.), poznatija kao Tonka, jedna je od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, glavna kroničarka društvenog i kulturnog života međuratnog Zagreba, istaknuta portretistica ondašnje elite, fotografkinja kraljevske obitelji i vrsna umjetnica. Njezino ime desetljećima je bilo sinonim za kvalitetnu portretnu fotografiju te pri spomenu i danas izaziva nostalgiju s obzirom da se u mnogim obiteljskim ostavštinama nalaze portreti koji nose potpis poznatog ateliera Foto Tonka.

Stoga pozivamo građanstvo, ukoliko u svojim obiteljskim albumima imaju fotografije Foto Tonke, da nam se obrate kako bi smo iste kategorizirali i izložili. Na taj način proširujemo izložbu Foto Tonke i zajedno sudjelujemo u znanstvenom projektu od nacionalnog interesa i međunarodnog značaja, kada je riječ o fotografiji.

Portret Tonke, Arhiv Ljudskog muzeja u Rogaškoj Slatini, vlasnik Nani Poljanec

PORTRET I SELFI na izložbi Foto Tonka

Galerija Klovićevi dvori i Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu pokrenuli su akciju u sklopu izložbe Foto Tonka. Riječ je o projektu „Oživljavanje ateliera društvene kroničarke“ koji će se održavati svakog utorka u ožujku od 16:00 do 19:00 sati u samom prostoru izložbe. Studenti ADU, u sklopu svog kolegija portretna fotografija, svakog utorka ponudit će posjetiteljima mogućnost da ih se fotografira. Na kraju projekta, svi portreti biti će izloženi na zasebnoj izložbi fotografija „posjetitelja“ u Galeriji Klovićevi dvori, na kojoj će „modeli“ moći bez naknade preuzeti primjerak fotografije na kojoj se nalaze.

 

Za nešto mlađe posjetitelje otvorili smo i natječaj na instagramu. Sve zainteresirane pozivamo da svoje selfije na instagramu koje prikazuju društveni život danas tagiraju  #gkdfototonka. Natječaj će biti otvoren od 10. 3. do 29. 3. 2015. Po završetku natječaja najbolje fotografije ćemo prikazati na zasebnoj izložbi u foajeu GKD od 13. 4. do 19. 4. 2015.