Nastup Selme Mehić u GKD

I have a Dream…

duhplesa2U srijedu, 25. ožujka 2015. godine u 18 sati  na izložbi Foto Tonka: tajne ateliera društevene kroničarke gostuje mlada osječka glumica Selma Mehić sa svoja dva solo rada, koji su bili ispitne produkcije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pod mentorstvom Maje Đurinović i Vlaste Ramljak.

Duh plesa nema boje je performans o promjeni i pročišćenju, inspiriran je istoimenom  porukom Gladys Faith Agulhas za Međunarodni dan plesa 2008. o jednakosti koju pruža ples, govorom Martina Luthera Kinga (I have a dream..)  i koreografijom Alvina Aileya (solo I wanna be ready iz baleta Revelations), a biti će izveden u dvorani gdje su izložene fotografije Vere Milčinović Tashamire, plesačice koja se u svojim angažiranim plesnim recitalima još 1930-ih obrađivala crnačke duhovne pjesme.

duhplesa3I podsjetimo: ovaj datum nije slučajan, jer je točno 50 godina od znamenitog marša boraca za građanska prava koji je iz grada Selme do Montgomeryja 25. ožujka 1965. započeo Martin Luther King.

idiotu-plakatDrugi dio programa,  monodrama Idiotu… biti će izvedena u drugoj dvorani izložbe, pred ekspresivnim Tonkinim portretima velikana  hrvatskog  glumišta.  Znameniti roman Fjodora M. Dostojevskog prikazan je kroz igru kontrastne transformacije između Aglaje i Nastasje Filipovne, dviju žena koje se obraćaju glavnome liku, knezu Miškinu.

Selma učini pokret i postane Aglaja Jepančina. Učini piruetu i pretvori se u Nastasju Filipovnu. Kakva lakoća igre, kakva jednostavnost, kakva uvjerljivost! I kada šuti i kada govori, Selma zvuči točno. Njezina riječ je iskrena, njezina je gesta iskrena. Ništa u Selminoj igri suvišno nije…(Enes Kišević)