Predavanje prof. dr. sc. Marine Biti na temu kulture i održivog razvoja

20150512_180427U Galeriji Klovićevi dvori prof. Dr. sc. Marina Biti će održati predavanje Kultura i održivi razvoj – uloga muzeja povodom međunarodnog mjeseca Muzeja. Predavanje će biti u utorak, 12. 5. 2015. u 18 h u Galeriji Klovićevi dvori.

Tekovina je kulturnoga obrata prihvaćanje obuhvatne, a odbacivanje klasno-selektivne definicije pojma

„kultura je sustav zajedničkih značenja baziranih na pojavama kao što su jezik, religija, zajednice, običaji, etnički i drugi identiteti prisutni u ljudskom životu.” (Andrew Jones, Human Geography)

Kultura: posvud, stalno; pripada svakome i nije rezervirana za pojedine (više) klase; dinamična, konstantno se mijanja, stvara svoje manifestne uzorke.

U definiciju održivoga društva neminovno stoga ulazi i koncept kulture; suvremena istraživanja pokazuju da snažan kulturni sektor inspirira pozitivne promjene u konzumiranju i potrošnji, da osnažuje moralne mehanizme i potpomaže svijesti o ljudskim pravima, da potiče pozitivan i osviješten odnos prema okolišu.

Iako postoje razmišljanja da se pitanja kulture trebaju sagledavati samo unutar prvotne tri dimenzije razvoja, s vremenom sve su prisutnija stajališta koja ukazuju na potrebu složenijega pristupa.

Kulturna politika, bazirana na obuhvatnom konceptu kulture, njeguje principe demokratičnosti i raznolikosti

Usmjerava se stvaranju pozitivnih dugoročnih učinaka na različita područja kulturnog djelovanja (posredno i na sva druga područja: npr. na obrazovanje, gospodarstvo, znanost, komunikacije, okoliš, socijalnu koheziju, međunarodnu suradnju…)

Obuhvaća međusobno povezana i isprepletena područja djelovanja:

  • zaštita kulturnih dobara
  • poticanje stvaralaštva
  • razvijanje kulturnog života

Cijelu prezentaciju prof. dr. sc. Marine Biti možete preuzeti ovdje: Kultura i održivi razvoj – Marina Biti