Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

 OV7_Bijeli«The photography of Roger Ballen by Roger Ballen»

Jedan od najvećih fotografa 21. stoljeća u rujnu posjećuje Zagreb

Roger Ballen jedan je od najutjecajnijih i najvažnijih fotografa 21. stoljeća, te će u rujnu u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida posjetiti Zagreb kao jedan od članova međunarodnog žirija festivala. S kustosicom zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Leilom Topić održat će razgovor o svojem radu pod nazivom The photography of Roger Ballen by Roger Ballen i predstaviti nedavno izdanu proširenu ediciju knjige Outland, svoje najpoznatije knjige fotografija, te istoimeni film, koji su izazvali veliku kontroverziju i zanimanje javnosti te postali jedan od najneobičnijih fotografskih projekata 21. stoljeća.

Roger Ballen_01Ovaj rođeni Njujorčanin od kraja 80-ih godina živi u Južnoj Africi, dokumentirajući stanovnike rubnih dijelova društva, mentalno zaostale te one koji su gubitkom privilegija apartheida izgubili uvjete za normalnu egzistenciju.

Roger Ballen u početku se bavio dokumentarnom fotografijom, a 1990-ih godina stvorio je stil utemeljen na fiktivnim zapisima, no u svojim najnovijim radovima Boarding House i Asylum of the Birds suzio je granicu između fikcije i stvarnosti. U navedenim radovima Ballen je ujedinio crtanje, slikanje, kolaž i kiparstvo kako bi stvorio kompleksne setove. Spomenuti nizovi radova velik su doprinos za umjetnost. Ballen je u njima proširio svoj repertoar i vizualni jezik, a spojem crtanja, fotografije i videa nije samo pridonio umjetnosti, već je dao i snažan komentar na ljudsko stanje i njegov kreativni potencijal.

Roger Ballen_02Godine 2012. izazvao je dodatne kontroverzije i zanimanje javnosti nakon što ga je južnoafrička rap-rave grupa Die Antwoord uvjerila da pristane režirati karakteristično uznemirujući video za njihov novi singl I Find U Freeky. Video je postao internetska senzacija, s preko 30 milijuna pregleda na YouTubeu.

YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw

Ovako je razgovor s Rogerom Ballenom najavila Leila Topić: «Iako fotografije Rogera Ballena mnogi uspoređuju s opusom Diane Arbus i atmosferom prisutnom na njezinim fotografijama, Ballen se poziva na Samuela Becketta i teatar apsurda, termin koji ponajbolje izražava besmislenost ljudskog stanja i nemogućnost dosezanja racionalnih tumačenja života.

Članovi neprivilegiranih južnoafričkih zajednica su u Ballenovim režiranim kadrovima prikazani odmaknuto i iščašeno, a fotografska atmosfera često izaziva jezu i zazor. Njegove fotografije prizivaju i pojam nelagode, Freudov termin unheimlich. Ipak, očito je da su svi subjekti Ballenova fotoobjektiva dragovoljno pristali na fotografiranje te su na neki neobičan način ponosni što sudjeluju u Ballenovoj kreaciji. Kao što često ističe u intervjuima, Ballen ne smatra da je posrijedi eksploatacija outsidera nego naprotiv, drugačiji pogled na poimanje ljepote, za njega je fotografija način gledanja u ogledalo.«

Razgovor, predstavljanje i potpisivanje knjiga održat će se u subotu, 5.09. s početkom u 17h u atriju Galerije Klovićevi dvori.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida Ballen nije samo gostujući predavač, već i član međunarodnog žirija koji je za festival odabrao deset finalista čiji će se radovi prikazati na središnjoj izložbi festivala u Galeriji Klovićevi dvori.

 

Cjelokupan izložbeni, diskurzivni i zabavni dio programa festivala, kao i goste, organizatori festivala predstavit će na press konferenciji za medije koja će se održati u petak, 28. kolovoza, u 12 h u Galeriji Klovićevi dvori.

 

http://organvida.com/hr/program/

 

 

 

 

Karla Milevoj, Voditeljica PRESS & PR službe, gsm: +385 98 72 00 66, e-mail: press@organvida.com