Murjak u vlaku Beograd-Zagreb / Kriminalistička večer s piscima Franzom Doblerom i Edom Popovićem

Književna večer
05.4.2016, 19.00 Uhr
Zagreb
 
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
 
Na njemačkom i hrvatskom jeziku sa simultanim prijevodom
 
01 6195 000
 
 bib@zagreb.goethe.org

Viši kriminalistički inspektor Robert Fallner na zadatku je ubio maloljetnog kriminalca. Proglašen je nesposobnim za službu i upućen na psihoterapiju. Je li pucao u samoobrani? Ako jest, gdje je mladićevo oružje? I zašto ga mladić neprestano proganja u mislima? Na savjet svoje terapeutkinje i slijedeći mladenački san, Fallner sjeda na vlak – kako bi pobjegao ubijenome mladiću i možda pronašao sebe…

Franz Dobler je 2015. godine za svoj roman „Murjak u vlaku“ (Ein Bulle im Zug, Tropen, Stuttgart 2014), „veličanstveni roman-noir“ i „majstorsko djelo koje probija sve žanrovske granice“, dobioNjemačku nagradu za najbolji kriminalistički roman. Sada će se i sam Franz Dobler ukrcati u vlak i doputovati iz Beograda, gdje je gost Književnog caféa u Goethe-Institutu, u Zagreb te se u razgovoru s piscem i urednikom Edom Popovićem predstaviti zagrebačkoj književnoj publici.
Mjesto zločina je podrum Galerije Klovićevi dvori, oružje je osim razgovora dvojice pisaca i kratki film, koji će Nebojša Vasić snimiti tijekom putovanja vlakom od Beograda do Zagreba: suputnici, prolaznici, zaposlenici željeznice spontano će čitati odlomke iz Doblerova romana „Murjak u vlaku“ u hrvatskom i srpskom prijevodu. Franz Dobler sigurno neće imati tremu zbog kamere u vlaku: 2015. godine glumio je lik „Majstora oružja“ u jednoj od epizoda popularnog „Tatorta“…
goethe2Franz Dobler rođen je 1959. godine u Bavarskoj i s obitelji živi u Augsburgu. Dobler je pisac, novinar i DJ. Za svoje je romane, kratke priče i poeziju među ostalim osvojio Bavarsku nagradu za književnost te je urednik nekoliko glazbenih kompilacija. Osim toga je objavio biografiju Johnnyja Casha „The Beast In Me. Johnny Cash i neobični i lijepi svijet country-glazbe“ (Verlag Antje Kunstmann, 2006).
 
Edo Popović rođen je 1957. godine. Studirao je komparativnu književnost, hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Romani i zbirke priča su mu prevedeni na desetak jezika. Kao urednik u izdavačkim kućama SysPrint, Naklada Ljevak i OceanMore potpisao je pedesetak naslova prevedenih proza, eseja i publicistike, kao i proza hrvatskih pisaca.
Objavio je knjige proza: U Velebitu (2013.), Ponoćni boogie i druge priče (2012.), Lomljenje vjetra (2011.), Priručnik za hodače (2009.), Oči (2007.), Tetovirane priče (2006. – u suradnji s crtačem Igorom Hofbauerom), Igrači (2006.), Dečko, dama, kreten, drot (2005.), Plesačica iz Blue Bara (2004.), Izlaz Zagreb jug (2003.), Koncert za tequilu i apaurin (2002.), Kameni pas (2001.), San žutih zmija (2000.), Ponoćni boogie (1987.).