Miljenko Jergović o Nives Kavurić – Kurtović

 

 

DAN MUZEJA NA IZLOŽBI NIVES KAVURIĆ-KURTOVIĆ

Galerija Klovićevi dvori, srijeda, 18. 05. 2016. u 18 sati166A2659

Miljenko Jergović o Nives Kavurić-Kurtović
Listanje, čitanje, interpretacija djela Nives Kavurić-Kurtović

Pozivamo vas na zajedničko druženje u povodu Međunarodnoga dana muzeja, 18. svibnja 2016. u 18 sati,  kako bismo se prisjetili „Putovanja (zakutcima trajanja)“ na prvome katu Galerije  inspirirani jedinstvenim likovnim stvaralaštvom Nives Kavurić-Kurtović.
O njenim „putovanjima…uvijek na zavoju“ govorit će književnik i novinar Miljenko Jergović, te pjesnikinja i likovna kritičarka Branka Arh.

Pročitat ćemo izabrane stihove iz pjesničkih mapa „Dvojba“ Mate Ganze, „Na rubu krova“ Marcela Bealua“, „U koži i iz kože“ Tonka Marovića za koje je umjetnica izradila grafičke listove u danas gotovo zaboravljenim tehnikama.
Uz to, prisjetit ćemo se autoričinih dnevničkih zapisa iz knjige Branke Arh: „Tko to govori, zar, zar !!!“
Kustosice izložbe, Danijela Marković i Koraljka Jurčec Kos pratit će posjetitelje u prelistavanju grafičkih mapa „in situ“:
Izvadit će mape iz zaštićenih vitrina, podijeliti bijele rukavice za listanje izabranih primjera, te zajedno sa sudionicima događanja sudjelovati u svojevrsnu performansu sastavljenu od listanja, čitanja i interpretacije (pro) i (do)življenog.
Uz retrospektivu radova Nives Kavurić-Kurtović vezujemo se i uz njenu originalnu autografiju, što će zainteresirani imati priliku osobno provjeriti preispitujući forme crtačkih zapisa nesputani kritičkom ili formalnom analizom, uz poetski dijalog sudionika događanja,  tumačenja povjesničara umjetnosti zapisanih u postavu izložbe, sve prema spoznavanju cilja predložena putovanja izložbom, „punih ruku“ kreativnosti, misli i zapamćenih radova.
Stoga dođite i uživajte u likovno-pjesničkom doživljaju, u srijedu 18. 5. 2016.!