ArtiParti u sklopu izložbe ARThoc

U srijedu, četvrtak i petak (14., 15. i 16 prosinca 2016.) od 19 do 21 sat u sklopu izložbe „ARThoc“ u Galeriji Klovićevi dvori održao  se ArtiParti, višegodišnji projekt grupe studenata sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Projekt je počeo skromnim izložbama uže grupe studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u privatnom stambenom prostoru jednog od organizatora da bi ubrzo interes javnosti, stručne i nestručne, nadrastao njegove prvotne prilike. Sada ArtiParti predstavlja platformu širokog spektra i stvara vlastito kulturno polje specijalizirano za predstavljanje radova studenata i mladih umjetnika. U društvu koje ne stvara dovoljno prilika mladim umjetnicima da svoje talente predstave na način na koji bi ih oni htjeli predstaviti, bilo radi ekonomske situacije, nezainteresiranosti javnosti ili jednostavnog podcjenjivanja, umjetnici na neki način moraju sami sebi omogućiti tu privilegiju da drugi uživaju njihove talente.

Stoga su sami formirali zanimljiv koncept izložbi uz popratno druženje.

Prednost za izlaganje dana je mladim kreativcima čija je umjetnost nekategorizirana i zbog toga vrijedna pokazivanja i prepoznavanja. Njihov rad u većini slučajeva biva ocijenjen, viđen u uskim umjetničkim krugovima i često zaboravljen, no na ovaj način se može približiti široj javnosti.

Kao i kod prijašnjih izložbi, i ove tri nastojale su ukazati na raznovrsnost studentskog izraza, odnosno prikazati okoliš u kojem studenti Akademije likovnih umjetnosti borave. Ono što razlikuje ovaj projekt od prošlih je način prezentiranja radova.

Svi prijavljeni radovi nalazili su se naslonjeni na rubove prostorije, dok je sredinu prostora zauzeo poligon sačinjen od žičanih konstrukcija, postamenata i stola na kojima se nalaze odabrani radovi . Ovo je rješenje rezultat ograničenih uvjeta postavljanja radova u galeriji, ali i potrebe da se ponude različiti vidovi i razmišljanja uzeti iz iste cjeline. Radovi izloženi na sredini prostorije odabirani su od strane kustosa te svatko ima jedan dan da iz mnoštva koje je dovedeno u prostoriju izabere „središnji“ postav i kratko ga kroz koncept na otvorenju obrazloži. Kustosi su odabrani zbog osobnog interesa ili djelovanja u određenim poljima umjetničke produkcije, iako ni jedan nije vezan formalnim obrazovanjem za Akademiju . Odabrani kustosi su Matija Hajderhodžić, Fran Petričević i Maja Ujević.