Dimitrije Popović – Retrospektiva 1966. – 2016.

Iz ciklusa: A Leonardo

DIMITRIJE POPOVIĆ
Retrospektiva 1966. – 2016.
Misterij metamorfoza

Otvorenje izložbe u srijedu 25. 1. 2017. u 19 sati.

Galerija Klovićevi dvori na početku 2017. godine priređuje retrospektivnu izložbu svestranog likovnog umjetnika međunarodnoga ugleda i dobitnika niza nagrada i priznanja – Dimitrija Popovića. Renomirani  hrvatski umjetnik sa 60-ak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te mnoštvom nagrada i slikama u brojnim europskim kolekcijama, ovom se retrospektivom po prvi put predstavlja u svoj raznolikosti kao i cjelovitosti svog osebujnog stvaralaštva: od crteža, plakata, grafika i slika do asemblaža, skulpture/objekata, instalacija, performansa i publicistike. Prezentacija umjetničkog opusa u izboru autorice Biserke Rauter Plančić i samoga umjetnika pružit će presjek kroz sve faze umjetnikova iznimno plodnoga stvaralaštva, od prvih radova do danas.

Iz ciklusa: Saloma, 2010.
Iz ciklusa: Saloma, 2010.

Na tri etaže Galerije Klovićevi dvori bit će predstavljeni segmenti iz Dimitrijevih  poznatih ciklusa: Eros i Thanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Omaggio a Dante, Marilyn Monroe, Tijelo i prostor, Corpus Mysticum, Magdalena, Ole Dali, Ave Mantegna, Alegorije o Arkadiji, Kafka i Saloma kao i Dimitrijeva publicistička djelatnost, odnosno literatura likovno-teoretske tematike.

Iz ciklusa: Corpus Mysticum, INRI
Iz ciklusa: Corpus Mysticum, INRI

Specifičnost umjetničkog izraza Dimitrija Popovića prepoznata je od široke javnosti. Revizija njegova raznolikog opusa zasigurno će privući brojne ljubitelje njegove umjetnosti.

Autorica izložbe: Biserka Rauter Plančić

Kustosica izložbe: Ana Medić