NOĆ MUZEJA U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Tijekom Noći muzeja, 27. siječnja 2017. u Galeriji Klovićevi dvori bit će otvorena izložba Dimitrija Popovića Retrospektiva 1966.-2016., Misterij metamorfoza.

Posebno za Noć muzeja autor je osmislio umjetničku instalaciju MozArt u ponoć posvećenu slavnom skladatelju W. A. Mozartu.

Umjetnička instalacija MozArt u ponoć, 2016.
objekti instalacije: obojena medicinska lubanja i ulje na platnu

Instalacija MozArt u ponoć naslovom implicira fenomen pojma Arta u Wolfgangovu prezimenu. Likovna kompozicija simbolički ukazuje na tajnu salzburškog genija, na misterij njegove neponovljive kreativnosti. Mozart je bio opsjednut smrću. Pisao je ocu kako niti jedne noći ne može zaspati, a da ne pomisli na smrt. Ponoć je klimaks noći u kojoj se u kontekstu umjetničke kreacije, simbolično, iz dubine tame nesvjesnog inicira ono što će se oblikovati u svjetlo muzičkih kreacija.
Otvorena lubanja podignute kalote, simbol smrti u dijalektičkom je odnosu sa zlatnom bojom njenih kostiju, bojom što simbolizira „sunce i vječnost“. Lubanja upućuje na prožetost ljudskog mikrokozma s makrokozmom, odnosno zemaljskog s nebeskim svijetom. Pod svodom lubanje nalazi se mozak, neodgonetnuti organ čiju tajnu čudesne moći upravo dokazuje Mozartova umjetnost. U noći nesvjesnog, u fizičkom i metafizičkom smislu, bljesak svjetlosti kao kreativni princip oličen je biserima na površini mozga. Biseri su simboličko utjelovljenje „nebeskog djelovanja“ i atributi „anđeoskog savršenstva“ Mozartovih ostvarenja.
Amadeus je stvorio umjetnost koja nadilazi glazbu samom sobom. Odjelotvorio je duh glazbe.