Predavanje: Glazbeni život Zagreba i Beča na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

PREDAVANJE: dr. sc. Nada Bezić, Glazbeni život Zagreba i Beča na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
2. 5. 2017. u 19 sati, prvi kat GKD. Ulaz je besplatan.

Za priču o glazbenim gradovima Zagrebu i Beču u doba moderne najbolji vodič će nam biti Blagoje Bersa (1873–1934), začetnik hrvatske glazbene moderne, školovanjem i karijerom povezan s oba grada. Iz Bersinog dnevnika saznajemo da se velik do njegovih privatnih i poslovnih susreta događao u kavanama, u doba pravog kulta kavana, mjestima druženja i muziciranja. U Beču je Bersa zarađivao za kruh aranžirajući operete drugih skladatelja. Jedna od najslavnijih opereta tog razdoblja, Vesela udovica Franza Lehara, imala je u Zagrebu premijeru 1907., samo dvije godine nakon praizvedbe u Beču, i bila je zapamćena po – demonstracijama. Svoju prvu operu Oganj Bersa piše u Beču u doba kada je ravnatelj bečke dvorske opere bio Gustav Mahler, a praizvedba Ognja u Zagrebu 1911. bila je prekretnica u našem opernom stvaralaštvu. Jedna od sve prisutnijih osoba tadašnjeg glazbenog života Beča bio je Arnold Schönberg, samo godinu dana mlađi od Berse, skladatelj koji je promijenio povijest glazbe 20. stoljeća. S druge strane, u Zagrebu se u to doba povlači iz javnog života Ivan Zajc, Bersin učitelj i najznačajnija glazbenička ličnost zadnjih desetljeća 19. stoljeća.
Nada Bezić od 1988. radi u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu kao voditelj knjižnice i urednik izdanja (mjesečno glasilo HaGeZe, projekt Sabrana djela Blagoja Berse i dr.).
Doktorirala je muzikologiju s temom Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010. Autorica je nekoliko knjiga, od kojih je posljednja Glazbene šetnje Zagrebom, i tridesetak znanstvenih te brojnih publicističkih članaka. Povremeni je vanjski suradnik Hrvatske radiotelevizije, ove godine s ciklusom emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Bila je suradnik međunarodnih muzikoloških projekata, sudjelovala je na tridesetak znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Postavila je više izložbi s temama iz povijesti hrvatske glazbe. Glavna područja istraživanja: povijest HGZ-a i glazbeni život Zagreba u 19. i 20. stoljeću, popisi djela hrvatskih skladatelja. Počasni je turistički vodič specijaliziran za glazbeni Zagreb.