Poziv na sudjelovanje – VII hrvatski biennale ilustracije

POZIV NA SUDJELOVANJE

In english: INVITATION FOR PARTICIPATION

Bijenalna izložba hrvatske ilustracije u međunarodnome kontekstu sedmi put održava se u Galeriji Klovićevi dvori u tradicionalnom ljetnome terminu, od 12.6. do 29.7.2018. Otkada su 2006. godine postavljeni temelji manifestacije posvećene ilustraciji, a kojoj su s vremenom uz naše članove prosudbenih komisija pridonijeli brojni inozemni kustosi i suradnici prepoznata je kao svojevrstan zaštitni znak ljetnih zagrebačkih izložbenih događanja u prostorima Galerije Klovićevi dvori, a kasnije i hrvatskih. Za sedmo predstavljanje ilustracije izabrali smo upravo temu „grad“ kao inspiraciju umjetnicima/ilustratorima. Osim radova izabranih natječajem bit će predstavljeni radovi pozvanih umjetnika što su surađivali s nakladničkom kućom „Fraktura“ iz Zaprešića, izradivši naslovnice i ilustracije za knjige čiji sadržaj prati izabranu temu. Prosudbena komisija radit će u sastavu: Koraljka Jurčec Kos, Danijela Marković, Iva Sudec Andreis (kustosice GKD), Sanja Pribić (ilustratorica) i Ivan Gregov (likovni umjetnik/ilustrator), voditelji ULUPUH-ove sekcije za ilustraciju. Uz izložbu organizirat će se predavanja, radionice koje će voditi umjetnici s mladim polaznicima Artionice i drugi popratni sadržaji poput predstavljanja „Festivala svjetske književnosti“ u suradnji s partnerom izložbe/nakladnikom.

Materijali za natječaj:

 1. Sedmi hrvatski biennale ilustracije održava se u lipnju i srpnju 2018. u podrumu i prizemlju Galerije Klovićevi dvori.
 2. Ilustracije (originali) šalju se poštom ili predaju osobno na adresi Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb, Hrvatska, s naznakom „Za biennale ilustracije“. Moguće je predati najviše tri odabrana rada.
 3. Radovi trebaju biti predani najkasnije do 16.4.2018.
 4. Ilustracije se poštom šalju o trošku autora. Organizator snosi troškove povrata radova na navedenu adresu u roku od 2 mjeseca po zatvaranju izložbe, te osigurava radove od osnovnih rizika. Ilustracije je moguće osobno preuzeti uz prethodnu najavu kustosicama.
 5. Autori su suglasni s fotografiranjem i objavljivanjem radova u promotivne svrhe.
 6. Svaki prijavljeni rad treba sadržavati:
  – Ime i prezime autora i adresu
  – Godinu nastanka, tehniku i dimenzije
 1. Radovi će biti izloženi u galerijskim okvirima, ili ako su opremljeni u njihovim originalnim okvirima. Za neopremljene radove najveća dimenzija ne smije biti veća od 100×70 cm.
 2. Organizator ne snosi odgovornost za moguća oštećenja radova prouzročena nepravilnim pakiranjem, transportom, kemijskim sastavom boja, ljepila, kao niti za kolaže.
 3. Katalog se objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku s reprodukcijama u boji jednoga rada pozvanih i izabranih autora prema odluci urednica.
 4. Svaki izabrani autor dobiva jedan primjerak kataloga bez naknade.
 5. Prosudbena komisija dodjeljuje jednu (Veliku) nagradu u obliku prijedloga za održavanje samostalne izložbe sljedeće godine u jednome od naših izložbenih prostora, te priznanja za umjetnička postignuća na polju ilustracije. Nagrade se objavljuju na otvorenju izložbe, 12. 6. 2018.