Utorak u Ermitažu

Događanja: UTORAK U ERMITAŽU
Popratni program uz izložbu Katarina Velika – carica svih Rusa

22. svibnja 2018. u 18 sati
7. lipnja 2018. u 18 sati
MALO DRUGAČIJE VODSTVO

Kroz izložbu Katarina Velika, carica svih Rusa provest će Vas kustosice izložbe Danijela Marković i Iva Sudec Andreis. Naglasak će biti na crticama i biografskim zanimljivostima iz Katarininog privatnog života, njezinim razmišljanjima i stavovima. Saznat ćemo kako je Katarina doživjela svoj dolazak u Rusiju, prve dane braka, što je Katarina mislila o ruskom dvoru i običajima te kako se pripremala za ulogu vladarice najvećega carstva.
Prijave za vodstvo obavezne na mail: prodaja@gkd.hr ili na tel: +38514851926. Broj mjesta je limitiran. Maksimalan broj sudionika je 40 ljudi.

29. svibnja 2018. u 19 sati
PREDAVANJE
ALEXANDER BUCZYNSKI: Europske kraljevske loze i dinastičke mreže u 18. stoljeću

18. stoljeće, posljednje razdoblje takozvanog “starog poretka” koji je doživio svoj kraj izbijanjem Francuske revolucije 1789. godine, na međunarodnom je planu obilježilo vanjskopolitičko načelo očuvanje “ravnoteže sila” između pojedinih europskih država. Neke od tih država kao, na primjer, Francuska počele su se u to isto vrijeme sve izraženije profilirati kao nacionalni entiteti. No, to doba baroka, rokokoa i prosvjetiteljstva bilo je istovremeno i razdoblje učestalih ratova za nasljeđe i zamršenih dinastičkih kriza te se sasvim logično nameće pitanje kakve su uloge u toj političkoj konstelaciji igrale tadašnje vladarske dinastije Bourbon, Habsburg, Hohenzollern, Oranje-Nassau, Stuart i – naravno – Romanov.

5. lipnja 2018. U 19 sati
PREDAVANJE
KATARINA NINA SIMONČIČ: MODA U DRUGOJ POLOVICI 18 STOLJEĆA

Carica Katarina II. iskreno je priznala da je kao njemačka princeza Sophia Augusta Friederike, kada je došla u Rusiju, imala jako skromnu garderobu. Imala je tek nekoliko haljina, a na ruskom su se dvoru presvlačili čak tri puta na dan. Dvor Elizabete Petrovne, koji je razbuktao maštu njezinih suvremenika, bio je uređen vrlo luksuzno; tkanine nevjerojatne ljepote i bogato ukrašena odjeća davali su poseban sjaj svečanim procesijama, ručkovima, plesnim zabavama i maskenbalima. Više rusko plemstvo brzo je prihvatilo sva dostignuća francuske mode, čije je trendove, reagirajući i na najmanju promjenu, Rusija pratila od doba Petra I.

Autorica će održati predavanje na temu mode tijekom druge polovice 18. stoljeća i ukazati na važnost francuskog kreativnog ozračja, čiji utjecaji prožimaju odjevne i tekstilne trendove europskog i vaneuropskog prostora.

19. lipnja 2018. u 19 sati
PREDAVANJE
ANDREJA JELIČIĆ: POČECI RUSKOG BALETA

Andreja Jeličić je baletna pedagoginja i teoretičarka. Usavršavala se u lenjingradskoj Akademiji ruskog baleta A. Vaganove i predavala balet, povijest plesa i estetiku plesa u Laban centru u Londonu, a njezinim povratkom u domovinu očito je dan snažan zamah kvalitetnom i znanstvenom vrednovanju plesne umjetnosti, pogotovo klasičnom baletu, donekle zapostavljenom zbog kroničnog nedostatka stručne literature na tom području i površnog etiketiranja koje prati baletnu umjetnost u našoj zemlji. Njezinim angažmanom pokrenut je odsjek plesa kao najmlađi odsjek na Akademiji dramske umjetnosti.