Artionica – jesen 2018.

Artionica Galerije Klovićevi dvori ponovno počinje 13. listopada 2018. po otvorenju retrospektivne izložbe hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Artionica posjeduje vlastitu grafičku prešu stoga smo pripremili  niz grafičkih radionica s nekoliko tema: Prozor, Odisejeva barka, Planet, Otisak ruke, Pismo. Radionice će voditi mladi umjetnici koji su diplomirali u klasi prof. Arbanas: Maja Blažek, Duje Medić, Marija Tomaz i Mia Vučić koja će ujedno održati predavanje o digitalnoj grafici s prezentacijom kratkog filma i dijapozitiva. Zasigurno ćemo vam približiti grafičke tehnike dubokog tiska (bakrorez, suha igla, bakropis, akvatinta),  koje su nedovoljno zastupljene u školi jer za to su potrebne veće tehničke pripreme. Zato će  svi, ove tehnike i cjelokupni proces izrade grafičkih listova, moći upoznati u Artionici naše Galerije. Sigurni smo da će nekima od vas ovo biti prvi doticaj s grafičkim tehnikama te da ćete uživati u otkrivanju novih načina kreativnog izražavanja. Uvjereni smo da ćemo svi zajedno prizvati želju za eksperimentiranjem, kombiniranjem tehnika, krenuti od crteža k boji, ponekad se i izgubiti u njima, možda i udaljiti od prvotnog cilja, biti neodlučni u odabiru sredstava i postupaka i kao sama autorica konstatirati: „…ne mogu se odlučiti između linije i mrlje, između sivila i boje, između oblaka i sjene“. No, zasigurno ćete iznenaditi sebe i svoje najdraže.

Nadalje, ove jeseni otvaraju se i dvije retrospektivne izložbe akademika Nikole Reisera i Vladimira Becića.

Nikola Reiser (1918. – 2010.) u poslijeratnoj hrvatskoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto. Slikar je to portreta, aktova, pejzaža i mrtvih priroda koji će svoj autentičan likovni izraz intimističkog predznaka i neosporne lirske osjetljivosti njegovati čitavoga života. U svom Dnevniku iz 1945.g. piše: Treba slikati jednostavno. Eliminirati. Ne pretrpavati kompliciranim problemima.

Izložba Vladimira Becića (1886. – 1954.) otkrit će nam neka nova djela do sada još neviđena.  Becić je uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana činio skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč. Stoga i naziv ovih umjetnika „Münchenska četvorica“ ima u našoj povijesti umjetnosti i kulturi općenito razlog zbog kojeg se pamte.

Uz  ove izložbe Artionica priređuje slikarske radionice pod nazivom Kako postati slikar?
Svake subote akademske slikarice Monika Meglić i Helena Ramljak, upoznat će vas s osnovama slikanja i pri tome ćete uočiti razliku između postupka tonske modelacije i kolorističke modulacije.

Sve to i još puno zanimljivih i kreativnih trenutaka doživjet ćete u Artionici Galerije Klovićevi dvori, radnim danom za školsku djecu, a subotom od 13.30  pa do 16.30 sati za građanstvo.
Ulaz je slobodan uz predočenje ulaznice pojedinih izložbi.

Veselimo se svi zajedno novim i inspirativnim izložbama i vidimo se u našoj i vašoj Artionici.

Sretno i uspješno!