Festival svjetla 2019.

Latak o ovogodišnjem festivalu svjetla možte preuzeti OVDJE

Od 20. do 24. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po treći put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, uz podršku Grada Zagreba, HEP-a i Kraša, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, u povijesnoj jezgri ujediniti najmodernija svjetlosna rješenja na bazi vrlo recentnih rasvjetnih tehnologija.

Festival of Lights Zagreb 2018 – M. Mihaljevic

Ovogodišnji Festival traje jedan dan dulje, a u ukupno pet dana festivala posjetitelji će moći pogledati čak 23 instalacije na 20 lokacija. Kao i prijašnjih godina, lokacije festivala smjestile su se neposredno podno i uzduž Gornjeg grada, koji svojim šarmom stvara idealno okruženje za ovakvo događanje. Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu, stoga će svaka od lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će se održavati od 18 do 23 sata.

Povodom obilježavanja 2019. godine kao godine kulture i turizma Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, na Festival su stigle tri živopisne instalacije iz Kine. Posebnost Festivala svjetla Zagreb 2019. je i suradnja s Ministarstvom kulture RH kroz predstavljanje projekta „Oblak Pergola / Matematiziran Oblak“, kustoske koncepcije g. Brune Juričića, i dizajn autora Alise Andrasek i Brune Juričića,  koji se prvi puta može vidjeti u Hrvatskoj nakon 16. Venecijanskog bijenala, međunarodne izložbe arhitekture.

Festival of Lights Zagreb 2018 – M. Mihaljevic

Podsjećamo, prošlogodišnji Festival svjetla se održao od 15. do 18. ožujka 2018., a tijekom četiri dana događanja zabilježeno je 31% više dolazaka i 46% više noćenja u Zagrebu u odnosu na godinu ranije, odnosno 10.876 dolazaka i 21.908 noćenja. Posebno ističemo da je Festival svjetla Zagreb uvršten i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine.

 Festival dobrih emocija i lijepih prizora gdje umjetnici svjetla upotrebljavaju grad i njegove vedute kao slikarsko platno najavljuje turističku sezonu, a kroz inovativnu umjetnost i čaroliju svjetla stvara još jedan razlog za posjet glavnom gradu Hrvatske. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija dostupno je na: www.festivalsvjetlazagreb.hr .