Izložba Mersad Berber – posebna vodstva

IZLOŽBA MERSAD BERBER

Utorak, 14. svibanj 2019. u 17 sati
Frane Paro, autor teksta kataloga – vodstvo po izložbi

“Pred djelom Mersada Berbera uporno mi odjekuje samo jedna riječ – magija; a uz nju svjetluca: začudnost! I pitanja: kako nazvati tu energiju i te emocije; otkud izviru i ostvaruju se u neizmjerju slika, vizija i njihovih inačica? Sve što Berber takne neshvatljivom lakoćom preobraća se u staro kovano zlato i srebro. “Jer je od onih sretnih priroda koje kamen u hljeb preobraćaju.”[1]

No, moja zadaća je obratiti pažnju i osvijetliti grafički prosede, tehnike i postupke koje Berber koristi u grafičkom dijelu svog opusa. Nezahvalna je, štoviše, nemoguća je zadaća nad tom neiscrpnom inventivnošću obaviti razudbu, “obdukciju” – razdvojiti tijelo (materijalnu propadljivost) od duha i emocija koje tako živo i uvjerljivo zrače iz svakog detalja njegovog djela tako zahvalnog za višeslojnu likovno-poetsko-povijesno-sociološku interpretaciju.(…)” Iz teksta kataloga, Frane Paro.

Utorak, 21. svibanj 2019. u 17 sati
Ensar i Ira Berber – vodstvo po izložbi

Stariji sin umjetnika Mersada Berbera, Ensar Berber i njegova supruga Ira, ujedno i voditelji fondacije Mersada Berbera provest će zainteresiranu publiku kroz bogat i cjelovit opus ovog velikog umjetnika. Vodstvu će tako uz umjetničku komponentu udahnuti i dašak osobnog i privatnog osvrta na život i djelo Mersada Berbera.


[1]  Karamehmedović, Muhamed; Mersad Berber, Svjetlost, Sarajevo; Mladost, Zagreb, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1980.