Popratna događanja – lipanj u GKD

Učenjaci drevne Kine

Srijeda, 5. 6. 2019. u 18 sati
atrij GKD

Prezentacija tradicionalnog kineskog Chen Taiji Quana

U suradnji sa Hrvatsko – kineskim društvom prijateljstva za kulturnu, znanstvenu i gospodarsku suradnju i Wushu klubom Yuan Tong – Tai chi Pula, Galerija Klovićevi dvori predstavit će tradicionalni Chen Taiji Quan, tradicionalnu kinesku vještinu kretanja, koja predstavlja vježbu za zdravlje, borilačku vještinu, meditaciju u pokretu, kao i duhovnu praksu. Predstavit će se Chen stil Taiji Quana, koji je izvorni stil, iz kojeg su se razvili ostali stilovi.

Program:

  • Teoretski uvod u Taiji Quan i predstavljanje metode postepenog učenja i uvođenja u Taiji Quan Velikog Majstora Zhu Tiancaia, jednog od četiri čuvara tradicije i ambasadora Taiji Quana.

  • Praktični dio – predstavljanje osnovnih vježbi i formi Chen stila Taiji Quana:
    • vježbe namatanja svile na vreteno (Chansi Gong),
    • forme stare škole (Laojia): forma 4 strane svijeta ili forma 5 elemenata, forma 13, tradicionalna duga forma – forma 72 (Laojia Yilu), forma s mačem (Taiji Jian).

Tradicionalni Taiji Quan predstavit će majstor David Petrović i Helena Petrović, učitelji taijiquana i voditelji Centra orijentalnih vještina Yuan Tong Pula, uz sudjelovanje njihove učenice Jasne Gašparović.

Majstor David Petrović podučava Taiji Quan 20 godina, višestruki je prvak Hrvatske u formama golih ruku i formama s oružjem i osvajač međunarodnih zlatnih odličja u formama Taiji Quana. Majstorirao je 2011. u Chenjiagou u Kini, rodnom mjestu Taiji Quana. Nositelj je crnog pojasa 3. duan pri CWA (Chinese Wushu Association) i certificirani je trener pri Olimpijskom odboru. Ove godine službeno je imenovan nasljednikom 20. generacije majstora Taiji Quana u liniji Velikog Majstora Zhu Tiancaia.

Helena Petrović je pokretački duh Wushu kluba Yuan Tong – Tai Chi Pula, certificirana je trenerica Taiji Quana i nositeljica crnog pojasa 3. duan pri CWA. Vještinu Taiji Quana vježba i istražuje više od 25 godina, a podučava od 1999. godine.  Od 2017. godine zajedno sa Davidom Petrovićem pokrenula je prvu generaciju trogodišnjeg tečaja za instruktore Taiji Quana. Osvajačica je zlatnog odličja na Wushu prvenstvu Hrvatske u Taiji Quanu.

Jasna Gašparović uči Chen stil Taiji Quana od 2013. godine u Wushu klubu Yuan Tong  – Tai chi Pula od Majstora Davida Petrovića. Polaznica je završne godine obuke za instruktore pri istom klubu. Nositeljica je crnog pojasa, 1. duan pri CWA (Chinese Wushu Association). Osvajačica je srebrnog odličja na Wushu prvenstvu Hrvatske u Taiji Quanu.

Mersad Berber

Srijeda, 12. 6. u 18 sati
U prostoru izložbe, drugi kat GKD

TEMPO SECONDO
projekcija animirano – igranog filma

Fantazija o ljudskim idealima i nemogućnostima da se dosegnu, bazirana na slikarskom i grafičkom opusu Mersada Berbera

Produkcija: Zagreb Film / koproducent: Sutjeska Film, Zvezda Film – 1987
Trajanje: 19’11”
Režija: Bert Spijkerman, Mersad Berber, Ante Zaninović
Scenarij: Ante Zaninović
Kamera: Bert Spijkerman
Montaža: Gino Feigl
Glazba: Tomica Simović
Tehnika snimanja: ST 35 mm color
Animator: Zlatko Pavlinić
Scenografija: Mersad Berber

Utorak, 18. 6. 2019. u 17 sati
drugi kat GKD

Ensar i Ira Berber – vodstvo po izložbi

Stariji sin umjetnika Mersada Berbera, Ensar Berber i njegova supruga Ira, ujedno i voditelji Fondacije Mersada Berbera provest će zainteresiranu publiku kroz bogat i cjelovit opus ovog velikog umjetnika. Vodstvu će tako uz umjetničku komponentu udahnuti i dašak osobnog i privatnog osvrta na život i djelo Mersada Berbera.