Predavanja u sklopu izložbe Linija ljepote – trag nadahnuća

U utorak, 15. 10. 2019. u 18 sati
Grafičke tehnike – između ideje i realizacije

Predavanje: Charlotte Maria Frank, viši kustos Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Predavanje će pružiti uvid u bogat repertoar grafičkih tehnika na primjerima izdvojenim s izložbe. Umnožavanje slika i razvoj grafičkih tehnika imaju svoju bogatu povijest. Uz to, svaka od grafičkih tehnika nosi vlastite specifične formalne karakteristike, a sama izvedba grafike potvrđuje umjetnost kao djelatnost neodvojivu od umijeća.

U srijedu, 23. 10. 2019. u 18 sati
U svijetu grafike – grafička radionica visokog tiska

Voditelj radionice: Tomislav Bajić, mag.art., konzervator-restaurator, Odjel Zaštita i pohrana, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
U sklopu izložbe Linija ljepote trag nadahnuća – 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, grafičkaradionica približiti će svijet grafike i nastanak radova upotrebom grafičkih tehnika. Od osnovne podjele grafičkog tiska na; visoki, duboki, plošni i porozni tisak od drvoreza i bakroreza do kemijskih tehnika poput bakropisa i litografije. Voditelji radionica pokazati će znatiželjnicima praktičan način ručnog otiskivanja grafike na papiru.

U utorak, 29. 10. 2019. u 18 sati
„Ključ ljepote“ – ključna uloga konzervatora-restauratora u okviru zaštite umjetnina na papiru

Predavanje:Stevo Leskarac, mag. art., konzervator-restaurator, Odjel Zaštita i pohrana, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Umjetnine na papiru iz Grafičke zbirke potvrđuju raskoš Zbirke i iznimno bogatstvo njene riznice. Prezentacija u okviru izložbe prikazati će počelo pojavnosti grafičkog znaka, vrste grafičkih tehnika, način zaštite i čuvanja grafičke građe, a biti će govora i o izazovima u pripremanju vrijednih umjetničkih djela na papiru za izlaganje.​

​​