Artionice u sklopu izložbe Refleksije Bauhausa

Galerija Klovićevi dvori je u sklopu izložbe Refleksije Bauhausa – Akademija primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1949. – 1955. organizirala likovne radionice za najmlade od 16. 11. do 21. 12. 2019. svake subote od 11 do 12:30
Prijave na radionice obavezne na mail: artionica@gkd.hr

16.11.  / 11. – 12,30 h
NAZIV RADIONICE: Preplitanje/Splet
TEMA: Ukrasi za bor
KATEGORIJA: 3D
CILJ: Polaznici će se upoznati se s procesom nastanka mobilne skulpture kroz proces tkanja upotrebom različitih vrsta materijala potaknuti likovnim ostvarenjima Jagode Buić.
TEHNIKA: Žičana konstrukcija mrežastog oblika veličine (cca 15/20cm  x 15/20cm) koju će polaznici zatim ispunjavati raznovrsnim materijalima po izboru (papir, tkanine, plastične vrećice). Nakon što polaznici ispune svoje žičane okvire materijom mogu ih savijati u različitim smjerovima tvoreći tako konkavno konveksne oblike. 
MATERIJALI: žica, papir u boji (novine, časopisi), tkanina (prenamjena stare odjeće), plastične vrećice, flaks, škare, klješta za rezanje žice/kombinirke 

23.11. / 11. – 12,30 h
NAZIV RADIONICE: Dječje  igračke
TEMA: Samostojeće drvene skulpture
KATEGORIJA: 3D
CILJ: Polaznici će se upoznati sa skulpturama Ante Jakića s posebnim naglaskom na igračku TO – TAK u interpretaciji odgajatelja Matije Bobeka koji u slobodno vrijeme izrađuje interaktivne didaktičke dječje igračke od kovrčave vrbe koje kombinira s ostacima riječnih i morskih naplavina, suhih tikava i ostalih zanimljivih komada prirodnog podrijetla.
TEHNIKA: Polaznici radionice prošetati će izložbom pogledat igračku TO – TAK, i nakon toga ćemo predstaviti igračke našeg voditelja radionice Matije Bobeka. Zajedno ćete s njime moći izraditi i složiti svoje igračke od materijala kojeg će vam Matija prirediti i naravno, nosite ih svojim kućama.
MATERIJALI: kovrčava vrba, tikve i ostali prirodni materijali
Voditelj radionice: Matija Bobek, odgajatelj

30.11. / 11. – 12,30 h
NAZIV RADIONICE: Čestitke Bau
TEMA: Božićne čestitke
KATEGORIJA: 2D/3D
CILJ: Upoznati polaznike s drugačijim tipom čestitka u kojima će do izražaja doći odnos oblika i boja te uravnoteženost kompozicije minimalističkim postupkom oblikovanja. 
TEHNIKA: Na početku radionice polaznici će metodom brainstorminga ispisivati pojmove koji obilježavaju Božić (bor, zeleno, crveno, kuglice, pokloni, lampice, toplo, kolači, snijeg, zima, ..itd.). Nakon toga će te pojmove prikazivati pojednostavljenim oblicima te tehnikom kolažiranja stvarati kompozicije nadahnute duhom Bauhausa. Polaznici će moći raditi dvodimenzionalne radove koje će po želji kreirati trodimenzionalno izrezivanjem i presavijanjem spomenutih 2D oblika. Na taj način doći će do igre svjetla i sjene na samoj čestitci.
MATERIJALI: papir (deblji za čestitke), papiri u boji, škare, ljepila, olovke 

7.12. / 11. – 12,30 h
NAZIV RADIONICE: Mobilni oblici
TEMA: Apstraktne forme
KATEGORIJA: 3D
CILJ: Bauhaus je bila vodeća kuća dizajna početkom 20. stoljeća i uvijek se isticao svojim pojednostavljenim formama stavljajući naglasak na stilizaciju, geometrijske elemente i jednostavnost pri odabiru boja. Cilj radionice je promisliti o tome bez kojih predmeta naši polaznici ne mogu živjeti, poigrati se s elementima koji čine njegovu formu i dekonstruirati ga na različite načine, možda mu dati i novu svrhu. Polaznici će se kroz radionicu upoznati s radom Zvonimira Lončarića. 
TEHNIKA: Polaznici će odabrati predmet iz svakodnevnog života (najdraži predmet, bez kojeg ne mogu) te ga pokušati skicirati pojednostavljujući ga inspirirajući se izloženim umjetničkim djelima na izložbi.  Njihov zadatak nakon skiciranja je upisivanje različitih geometrijskih tijela u konturne linije odabranog predmeta. Nakon toga polaznici će upisane oblike izrezivati u različitim materijalima, postavljati ih u prostor i od njih raditi različite prostorne kompozicije.
MATERIJALI: tkanine, ljepilo za drvo, žica, špage, škare, ljepilo, papir, olovke, ljepenka, kistovi 

 14.12. / 11. – 12,30 h
NAZIV RADIONICE: Tijela u prostoru
TEMA: Samostojeće skulpture
KATEGORIJA: 3D
CILJ: Polaznici će se upoznati s djelima Zlatka Boureka i Vaska Lipovca te se kiparskom tehnikom okušati u izradi gipsanih samostojećih skulptura.
TEHNIKA: Polaznici radionice prošetati će izložbom s papirima i olovkama u rukama za skiciranje. Njihov zadatak biti će proučiti skulpture Zlatka Boureka i Vaska Lipovca te na temelju njih napraviti svoje skice neobičnih tijela izražavajući se samo obrisnom linijom. Nakon 2D zapisa prenose ga u 3D žicom (obrisna linija) i dodaju tanjom žicom volumen. Izrađenu skeletnu konstrukciju polaznici pričvršćuju čavlićima na drveni postament. Zatim se papirom uronjenom u drvofix dodaje masa. Oblikovane skulpture zatim se suše i po želji bojaju. 
MATERIJALI: papir, olovka, daščica (postament), čavlići, čekić, žica (2 debljine), novinski papir,  ljepilo za drvo (drvofix), akrilna boja, klješta za rezanje žice/kombinirke

Voditeljice radionica:

Liljana Velkovski, muzejska pedagoginja savjetnica GKD

Valerija Djanješić,   Apsolventica Akademije likovnih umjetnosti,  ,

Matea Šiprak,   Apsolventica Akademije likovnih umjetnosti,  ,

Jelena Kovačev,   Apsolventica  Akademije likovnih umjetnosti,  ,