Noć muzeja 2020. u Galeriji Klovićevi dvori

Noć muzeja 2020. u Galeriji Klovićevi dvori

Tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja

U 2020. godini  održat će se petnaesta po redu NOĆ MUZEJA, manifestacija  koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja ‘otkrili’ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

U Galeriji Klovićevi dvori moći ćete pogledati izložbu Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935. kojom se obilježava 90. godina od osnutka Udruženja umjetnika Zemlja, kao jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnog razdoblja. Jedan od važnih programskih ciljeva bio je stvaranje nacionalnog umjetničkog izraza, koji svojim obilježjima treba biti autohton i nezavisan od glavnih strujanja tadašnje europske umjetnosti. Riječ je o projektu koji je nastojao likovno opismeniti i najsiromašnije slojeve društva. Pzornost je usmjerena na pučke umjetničke izričaje. Izložena su djela Krste i Željka Hegedušića, Generalića, Juneka, Postružnika, Detonija, Smajića, Radauša i ostalih protagonista…

Jubilarna petnaesta Noć muzeja povezuje se s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.