Poziv na sudjelovanje – VIII bijenale ilustracije

POZIV NA SUDJELOVANJE

Galerija Klovićevi dvori poziva umjetnice i umjetnike na sudjelovanje u sklopu bijenalne izložbe hrvatske ilustracije u međunarodnome kontekstu. Osmi put, manifestacija se održava u Galeriji Klovićevi dvori u tradicionalnom ljetnome terminu, od 2.6. do 5.7.2020., a na natječaj je moguće prijaviti objavljene i neobjavljene originalne ilustracije.
Izložba je koncipirana u tri dijela: uz radove izabranih autora pristigle na javni natječaj predstavit ćemo studentske radove u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka tj. s Diplomskim sveučilišnim studijem Ilustracije s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti pod mentorstvom izv. prof. art. Stanislava Marijanovića.
Studentski radovi koji se prijavljuju putem linka Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka pokušat će odgovoriti na pitanje „Kako vidim budućnost?“ Slijedom tog pitanja, umjetnice i umjetnici pozvani su putem odaziva na naš poziv odgovoriti na isto pitanje svojim radovima nastalima u razdoblju od 2018.do 2020.g.
Treća izložbena cjelina bit će dionica posvećena trima španjolskim ilustratorima pod naslovom „Poput otvorene knjige“, u suradnji s WeArt Exhibitions iz Madrida i uz potporu programa za internacionalizaciju španjolske kulture (AC/E – PICE).
Prosudbena komisija radit će u sastavu: Koraljka Jurčec Kos (muzejska savjetnica), Isabella Mauro (voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama Grada Zagreba), Svebor Vidmar (voditelj Galerije Vladimir Filakovac pri Narodnom sveučilištu Dubrava),  Tisja Kljaković Braić (slikarica opće prakse) i Danijela Markotić (kustosica).
Uz izložbu organizirat će se predavanja, radionice koje će voditi pozvani umjetnici s mladim polaznicima Artionice i drugi popratni sadržaji.

Materijali za natječaj:

 1. Osmi hrvatski biennale ilustracije održava se u lipnju i srpnju 2020. u podrumu Galerije Klovićevi dvori.
 2. Ilustracije (originali) se šalju poštom ili predaju osobno na adresi Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb, Hrvatska, s naznakom „Za biennale ilustracije“. Moguće je predati najviše tri odabrana rada.
 3. Radovi trebaju biti predani najkasnije do nedjelje 8.3.2020. Radovi koji stižu poštom trebaju prispjeti najkasnije do prvog sastanka prosudbene komisije koja će se sastati 12.3.2020. u 9 sati.
 4. Ilustracije se poštom šalju o trošku autora. Organizator snosi troškove povrata radova na navedenu adresu u roku od 2 mjeseca po zatvaranju izložbe, te osigurava radove od osnovnih rizika. Ilustracije je moguće osobno preuzeti uz prethodnu najavu kustosima izložbe.
 5.  Autori su suglasni s fotografiranjem i objavljivanjem radova u promotivne svrhe.
 6. Svaki prijavljeni rad treba sadržavati: Ime i prezime autora i adresu, te godinu nastanka rada, primijenjenu tehniku i dimenzije u cm
 • Radovi će biti izloženi u galerijskim okvirima ili ako su opremljeni u njihovim originalnim okvirima. Za neopremljene radove najveća dimenzija ne smije biti veća od 100×70 cm.
 • Organizator ne snosi odgovornost za moguća oštećenja radova prouzročena nepravilnim pakiranjem, transportom, kemijskim sastavom boja, ljepila, kao niti za kolaže.
 • Katalog se objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku s reprodukcijama u boji jednoga rada pozvanih i izabranih autora prema odluci urednica.
 • Svaki izabrani autor dobiva jedan primjerak kataloga bez naknade.
 • Prosudbena komisija dodjeljuje priznanja najboljim autorima, a izabrani radovi bit će predstavljeni u Osijeku u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu iste godine.