TONKO MAROEVIĆ IN MEMORIAM

Tonko Maroević  ( Split, 1941. – Stari Grad, 2020. ) 

S nevjericom i tugom primili smo tragičnu vijest o preranom odlasku našega nezamjenjivog kolege i prijatelja akademika Tonka Maroevića. 

Rad akademika Tonka Maroevića utkan je u temelje Galerije Klovićevi dvori. Njegovi su predgovori započeli mnoge naše kataloge i monografije dok su  njegovi svjetonazori i pogledi na umjetnost velikim dijelom odredili i umjetnička polazišta Galerije Klovićevi dvori te dakako zacrtali visoke kriterije kritičkog promišljanja i dubinskoga zahvata u umjetnost, kojom smo se bavili kako bi je predstavili izložbom. 

Akademik Maroević slikao je riječima pa su i njegovi tekstovi na najljepši mogući način sublimirali umjetnika u kreativnom zanosu umjetničkog stvaranja;  njegovu misao, ideju, polazište i način stvaranja.  

Dragi naš Tonko, nedostajat ćeš u našim sobama i hodnicima, na izložbama, otvorenjima i  druženjima poslije. Mnogi su tekstovi ostali nenapisani, mnoge izložbe neostvarene.  

Vjerujemo da sada zajedno s Borgesom i Danteom, Čikošem i Nives i mnogima drugima koje si riječju poznavao čuvaš naše umjetničko nebo na obrocima Parnasa smiješeći se kao i uvijek. 

Život je krhak, umjetnost je vječna, Tonko je živio umjetnost, stoga će živjeti vječno!