25. Međunarodna izložba karikatura

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020.

Od 17. do 29. studenog 2020. godine

Prva nagrada: Mojmir Mihatov, Hrvatska

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020. na temu KUHINJA (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering…) predstavit će se u Galeriji Klovićevi dvori od 17. do 29. studenog 2020. godine. Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i 25. međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta.

Druga nagrada: Grigori Katz, Izrael

Tema izložbe, odnosno festivala karikature je KUHINJA, sagledana iz svih mogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti. Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u izložbenom prostoru foajea Galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih. Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18) i Ukrajine (17).

Treća nagrada: Javad Takjoo, Iran

Tiskan je i kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica, kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe. Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su dr.sc. Frano Dulibić te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević. Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikature kao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme Galerije od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

POBJEDNICI:

PRVA NAGRADA: MOJMIR MIHATOV, Hrvatska

DRUGA NAGRADA: GRIGORI KATZ, Izrael

TREĆA NAGRADA: JAVAD TAKJOO, Iran

POSEBNA PRIZNANJA: FRANO CEBALO, Hrvatska; JUAN G. BENAVIDES FORMAS, Španjolska; VALENTIN GEORGIEV, Bugarska; OLEG GUTSOL, Ukrajina; PAL LEPHAFT, Srbija.