Izložba ARS ET VIRTUS: HRVATSKA – MAĐARSKA. 800 GODINA ZAJEDNIČKE KULTURNE BAŠTINE u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti [9. 12. 2021. – 15.3.2022.]

Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti

Izložba koja je otvorena u Klovićevim dvorima 24. rujna 2020. godine otvorena je u Budimpešti, u Mađarskom nacionalnom muzeju 9. 12. 2021.! Otvorenjem u Budimpešti zaokružilo se nekoliko godina suradnje i rada na ovom uspješnom i nagrađivanom projektu. Podsjećamo, naša kustosica dr. Petra Vugrinec i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić su u travnju ove godine primili orden Zlatnog križa Mađarske za organizaciju ove izložbe. Kako je navedeno: ovom su izložbom ukazali na „zajedničku kreativnu moć dviju država, dva naroda, dvije kulture“ te tako „ojačali koheziju dviju nacija, uzajamno uvažavanje i izblijedilo sjećanje na zajedničku prošlost“.

Detalj s izložbe u Klovićevim dvorima

Ima li ljepšeg povoda za posjet europskoj prijestolnici Budimpešti? Mađarski nacionalni muzej smješten je u prekrasnoj neoklasičnoj građevini arhitekta Mihálya Pollacka, te okružen mirnom oazom vrtova i parkova, jednom od najljepših u ovom djelu Europe. Osnovan je 1802. godine kada grof Ferenc Széchényi otvara Nacionalnu knjižnicu Széchényi. Godine 1807. mađarski Parlament donosi zakon kojim se nova institucija i službeno uspostavlja. Muzej se 1846. godine seli na mjesto na kojem je i danas. Glavna je uloga Nacionalnog muzeja prikupljanje, očuvanje i izlaganje povijesnih artefakata Panonske nizine i Mađarske od prapovijesti do danas. Stalni postav Muzeja sadrži više od milijun artefakata, svjetski poznatih arheoloških nalaza i neprocjenjivog blaga mađarske povijesti i kulture. Muzej je izuzetno umrežen te surađuje s brojnim drugim kulturnim institucijama, poput: Muzeja kraljevske palače kralja Matije, Solomonovog tornja u Višegradu ili Muzeja Rákóczi, kasnorenesansne građevine u Sárospataku te Muzeja medicinske povijesti Semmelweis kao i brojnim drugima.

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije
Dragan Damjanović, Petra Vugrinec, Marina Bagarić, autori izložbe
Iva Hraste Sočo, savjetnica Ministrice kulture RH
i veleposlanik Mađarske Csaba Demcsák

Uz posjet izložbi vjerujemo da nećete moći odoljeti ljepotama Budimpešte, jednog od najljepših europskih gradova, nekada uz Beč središtem Austro-Ugarske monarhije. Smješten je na obali Dunava, a brojne znamenitosti ovoga grada poput Andraševe avenije, Trga heroja ili Milenijske podzemne željeznice upisane na UNESCOV popis mjesta svjetske baštine!

Izložba je otvorena od 9. 12. 2021. do 15. 3. 2022. u Mađarskom nacionalnom muzeju na VIII. Múzeum krt. 14–16.

Detalj s izložbe u Klovićevim dvorima

__________________________________________________________________