Novi program “Ku(l)t gledanja” – razgovori o umjetnosti

Od ovog četvrtka, 2. veljače, krećemo s novim programom Galerije Klovićevi dvori: “Ku(l)t gledanja” – razgovori o umjetnosti koji će pratiti naše buduće izložbe. Osmislili smo ovaj program sa željom da oplemenimo našu ponudu, ali i potrebu za raspravom i širenjem novih znanja o umjetnosti i kulturi. “Ku(l)t gledanja” upućuje na oprečnosti u pristupu djelu, umjetničkoj zbirci, artefaktu prošlosti, ali i temi ili istraživanju. Kut gledanja pretpostavlja više očišta, odnosno stajališta. Kult gledanja označava često apologetsko i pretjerano poštovanje prema komu/čemu. Kako najbolje suočiti ova dva stanja, a posebno inzistirati na višeumlju, osim razgovorom? U Klovićevim dvorima nadamo se postići dijalog između stručnjaka i publike, inzistirati na različitosti mišljenja i razmjeni znanja, a možda i ustanoviti nove kuteve gledanja.

U sklopu programa “Ku(l)t gledanja” – razgovori o umjetnosti, uz predavanja i tribine organizirat ćemo okrugle stolove, radionice, promocije i ostale oblike komunikacije o umjetnosti.

Prvi susret otvorit ćemo uz izložbu Umjetnička zbirka biskupa Đure Kokše i predavanje profesora Zvonka Makovića: Futurizam i metafizičko slikarstvo u Zbirci biskupa Kokše.

Ulaz na sva predavanja je besplatan!

Vidimo se u četvrtak u 18h na 1. katu Klovićevih dvora!

dr. sc. Zvonko Maković

BUDUĆA PREDAVANJA: