20. Međunarodne izložbe karikature

Hrvatsko društvo karikaturista i Galerija Klovićevi dvori ima čast pozvati Vas na otvorenje 20. Međunarodne izložbe karikature na temu slikarstvo u utorak 26. svibnja 2015. godine u 19 h.

karikatura4         karikatura3

Izložba je otvorena do 14. lipnja 2015. od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

ROĐENDAN

Kada neka izložba ili festival karikature dočeka 20. rođendan može se već doista govoriti o dugovječnosti i tradiciji. Iako u svijetu postoje i festivali koji su zašli i u četvrto desetljeće života, činjenica je da brojni festivali koji su započeli svoj životni vijek s puno većim novčanim i svakim drugim resursima nisu uspjeli doživjeti niti punoljetnost. Hrvatsko društvo karikaturista je ponosno što je malu izložbu karikatura koja je nastala kao popratna manifestacija poznatog zagrebačkog Festivala animiranog filma uspjelo dovesti do festivala koji je prepoznat među kolegama karikaturistima koji mu se svake godine vraćaju, dokazujući pri tome da visina nagrada nije niti jedini niti presudni motiv za sudjelovanje.

Nadam se da nije neskromno vjerovati da nam je vjerodostojnost u izvršavanju obećanih organizatorskih obaveza osigurala ovaj stabilan status među drugim festivalima. Festival je vremenom prepoznat i među hrvatskim kulturnim institucijama. Osim sufinanciranja od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, ova izložba se već godinama postavlja u jednom od najeminentnijih hrvatskih izložbenih prostora, Galeriji Klovićevi dvori.

Ova obljetnica je prilika da zahvalimo prije svega autorima koji sudjeluju, ali svima drugima koji su doprinjeli kako uspjehu ovog festivala tako i njegovom preživljavanju nekoliko posljednjih kriznih i recesijskih godina, za koje se nadamo da su iza nas. Veselimo se i svim budućim izložbama koje slijede, kojima ćemo nastojati opravdati dosadašnji rad i ostati uz bok najvećim svijetskim festivalima karikature.

Davorin Trgovčević, predsjednik HDK