23. Međunarodna izložba karikatura

Cemalettin Güzeloglu

23. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA ZAGREB 2018

na temu „Meteorologija“

Otvorenje izložbe karikatura održat će se u utorak 29.svibnja 2018. godine u 19 sati

Izložba će biti otvorena do 10.lipnja 2018.

23. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista i ovaj puta okuplja veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe odnosno festivala karikature je METEOROLOGIJA (vrijeme, klima, prognoza  i sl.), sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.

Ovogodišnja tema  rezultat  je inicijative poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule,  koji je kao glavni meteorolog HRT-a i urednik  aplikacije „HRT METEO“ odnosno dijela internetske stranice  posvećene  vremenu i prometu „HRT Vrijeme i promet“,  ponovo pokrenuo nekadašnju uspješnu suradnju HRT-a i hrvatskih karikaturista. Ta inicijativa je vrlo brzo pretvorena u međunarodni projekt koji je pokazao da je meteorologija interesantna tema karikaturistima iz cijelog svijeta. Pristiglo je 788 radova od 357 karikaturista iz 62 zemlje svijeta. Najbrojniji su autori iz  Hrvatske (52), Turske (24), Srbije (22), Ukrajine (17), Kine (17), Rumunjske (14), Poljska (14) …

Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina,  biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova , a dio  radova će  od 29.05. do 03.06.  biti izložen u Medijateci, Preradovićeva 5.
Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud koji je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature radio je u sastavu prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, meteorolog Zoran Vakula, te karikaturisti Davor Trgovčević, Mojmir Mihatov i Nik Titanik.

U sklopu programa svečanog otvorenja izložbe nastupit će sa (prigodnim) programom studenti Muzičke akademije, članovi Hrvatskog društva karikaturista će crtati brzopotezne portretne karikature uzvanika a sveukupni dojam će upotpuniti djeca koja će nositi oslikane kišobrane koje su oslikali u sklopu likovne radionice  koju je organiziralo Narodno sveučilište Sesvete.

Kao i svake godine, otvorenje ove međunarodne izložbe se koristi i za dodjelu nagrade Oskarika koju HDK dodjeljuje svom članu koji je u prethodnoj godini bio najuspješniji na međunarodnim festivalima karikature (u 2017. godini  bio je to zadarski karikaturist Mojmir Mihatov)

Pawel Kuczynski

Nagrađeni autori:

PRVA NAGRADA                     LUBOMIR LICHY, Češka Republika

DRUGA NAGRADA                  HOU XIAOQIANG, Kina

TREĆA NAGRADA                  ANDREI POPOV, Rusija

 

Valery Momot

POSEBNA PRIZNANJA        SAŠA DIMITRIJEVIĆ, Srbija

GORAN ĆELIČANIN, Srbija

LUKA LAGATOR, Crna Gora

DAMIR NOVAK, Hrvatska

KFIR WEIZMAN, Izrael