BODIES 2.0. – VELIČANSTVENI SVEMIR U NAMA

Concert Europe i Outbox ponosno predstavljaju BODIES 2.0. – VELIČANSTVENI SVEMIR U NAMA

od 8. travnja do 20. lipnja 2021.

Video najavu izložbe možete pogledati OVDJE

 

Intrigantna i svjetski poznata izložba ljudske anatomije “Bodies 2.0.– Veličanstveni svemir u nama”, otvara se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu ovog proljeća kako bi nam na vrlo jasan i nedvosmislen način prikazala kako čovjek zapravo funkcionira. Ova edukativna izložba otkriva sve tajne ljudskog tijela, a u Zagrebu će se zadržati od 8. travnja pa sve do 20. lipnja.

Nakon 2010. godine, kada je ova izložba prvi puta predstavljena hrvatskoj javnosti, impresivna kolekcija pravih ljudskih tijela, organa i organskih sustava još će jednom bit će izložena u Galeriji Klovićevi dvori od 8. travnja do 20. lipnja. Razlog dodatka  2.0. imenu izložbe su nova, do sada neizložena tijela. Izložba prezentira pravu ljudsku anatomiju kolekcijom od 15 cjelovitih ljudskih tijela i oko 200 organa kako bi nam pokazala koliko je čovjek savršen, a ujedno i kompleksan stroj.

Činjenica da se radi o pravim ljudskim tijelima koji su izloženi može izazvati određenu skepsu kod pojedinaca, no ovu je izložbu do sada vidjelo preko 25 milijuna ljudi diljem svijeta. Za razliku od imitacija ljudskog tijela kroz oko umjetnika, ova izložba predstavlja ljudska tijela baš kakva jesu: zdrava ili s oštećenjima uslijed bolesti ili načina života.  “BODIES 2.0 – Svemir u nama” znanstvena je i obrazovna izložba koja zainteresiranima predstavlja oko 200 pripremljenih organa i cijelih tijela koja su sačuvana takozvanim postupkom “plastinacije”. Uz pomoć izložbe stječemo uvid pod kožu, otkrivajući strukturu i složenost vlastitog tijela. Umjesto da se nižu imitacije, izložba Bodies 2.0 prikazuje stvarna, nekada živa ljudska tijela i organe, omogućavajući posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično samo „privilegija“ za liječnike i znanstvenike. Cilj izložbe Bodies 2.0 posjetitelju je pružiti još dublje razumijevanje funkcioniranja vlastitog tijela. Posjetitelji će imati priliku upoznati sve organe odgovorne za razmišljanje, disanje ili čak kretanje, kao i “autoceste” cirkulacije krvi koje održavaju motor u pokretu.

Tijela sačuvana postupkom plastinacije relativno su nova metoda konzerviranja pri kojoj se voda i lipidi uklanjaju iz tijela, a zatim zamjenjuju tekućom plastikom, koja nakon skrućivanja stvaraju čvrsti, izdržljivi anatomski uzorak. Važno je da se u procesu sačuvaju i najfinija, najkrhkija tkiva, čak i na mikroskopskoj razini, što metodu čini neprocjenjivom s medicinske točke gledišta. Plastifikacija rezultira autentičnim pripravcima koji se mogu izlagati. Koncept izložbe omogućuje posjetitelju da prouči svaki dio našeg tijela, od mišićnog sustava, koštanog, reproduktivnog, dišnog, kardiovaskularnog i ostale sustave tijela.

Možete se oduševiti, može vas šokirati, no jedno je sigurno – neće vas ostaviti ravnodušnim!

Više o izložbi možete pročitati na službenoj stranici na sljedećoj POVEZNICI

ULAZNICE:

Radi epidemioloških mjera, uvedena su nova pravila posjete muzeju pa će se ulaznice prodavati prema danu i satu u kojem je jedino moguće posjetiti izložbu. Ujedno, poštujući sve mjere sigurnosti i očuvanja zdravlja svih posjetitelja, osigurani su dezinficijensi za ruke i ulaz pod maskama je obavezan.

Ulaznice su u prodaji od 15. ožujka na online platformi Sistema Eventim na www.eventim.hr, a od 8. travnja i na blagajni Galerije Klovićevi dvori.

ODRASLI: 85 kn (uto – pet) / 99 kn (vikend)

DJECA (11 – 18) / STUDENTI / UMIROVLJENICI: 65 kn (uto- pet) / 79 kn (vikend)

DJECA (4 – 10): 45 kn (uto – pet) / 55 kn (vikend)

OBITELJSKA 1 (2 odraslih i 2 djece): 210 kn ( uto-pet) / 240 kn (vikend)

OBITELJSKA 2 (2 odraslih i 3 djece): 245 kn (uto – pet) / 270 kn (vikend)

OSOBE S INVALIDITETOM : 40 kn (uto – pet) / 55 kn (vikend)

VIP ULAZNICA (omogućuje ulazak u bilo koje doba) – 105 kn

Za grupne posjete molimo kontaktirajte nas na grupe@bodies-izlozba.hr