DANIEL BUTALA — monografska izložba

*izložba je otvorena za javnost od petka, 26. ožujka

Na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni Daniel Butala inaugurirao je svoju autorsku osobnost prvom samostalnom izložbom 1972. godine u Likovnom salonu Zorin dom u Karlovcu. Kroz minula desetljeća izgrađivao je svoju specifičnu likovnu poetiku u plodnom stvaralaštvu koje je kritika visoko vrednovala. Tu Butalinu stvaralačku osobnost upoznala je i kulturna javnost na više od 100 njegovih samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima je prepoznato i apostrofirano njegovo iznimno umijeće crtača, grafičara i slikara.

Spomenik u malom, 2010. (detalj)

Poslije završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1967. godine u klasi prof. Ive Šebalja djeluje u rodnom Karlovcu kao pedagog u školama i djelatnik u kulturi. Jedan je od najzaslužnijih za pokretanja iznimno cijenjene pedagoško-likovne manifestacije ZILIK — Zimska likovna kolonija. Kad ovdje navodimo medije u kojima se izražavao onda nam je svakako napomenuti njegovu iznimno značajnu dionicu u grafici u kojoj je kontinuirano stvarao. Dostatno je izdvojiti bibliofilske grafičke mape: Letači, skakavci i plivači( 1992.), Sedam raspela i Karlovačke vedute (1993.) te druge veće tematske cjeline u mediju grafike.

Kritika je Daniela Butalu apostrofirala među najistaknutije crtače na suvremenoj likovnoj sceni, naglašavajući njegovo crtačko umijeće. Tu njegovu značajku potvrđuju i brojne nagrade u domovini, kao i nagrada 2000. godine na Međunarodnom bijenalu crteža u Firenzi. Zapaženi su Butalini ciklusi u mediju crteža u kojima je problematizirao svoje velike teme: kukci, leptiri, letači, motivi iz prirode, sakralne i mitološke teme, raspeti Krist, Ikar i Dedal… i dr. U mediju slike Butala je ostvario isto tako vrlo zapažene serije u kojima je također problematizirao svoj dobro znani tematski sadržaj s ishodištem u prirodi zavičajnog krajolika i njegovim tipičnim obilježjima i sadržajima: granaste i rašljaste strukture lista, suptilno pletivo crta u krilima raznoobličnih leptira, skakavaca i drugih letača… otkrivajući u svakom ciklusu začudni odnos boja i crte u oblicima iz prirode i novu likovnu prirodu svojeg osebujnog izraza. Na ovoj izložbi predstavile bi se i njegove skulpture, a u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, raznovrstan i golem opus pokazao bi stvaralačku liniju u kojoj bi se očitalo djelo Daniela Butale u svoj njegovoj autorskoj specifičnosti i likovnoj vrijednosti.

Autor izložbe i popratnog teksta je Milan Bešlić, pisac slikareve monografske knjige.