Device_art 5.015

9 hysterbbox1festivalske lokacije:

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Plato Gradec
Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan!

U četvrtak, 24.09.2015. u 20:00 sati u Galeriji Klovićevi dvori i na Platou Gradec otvara se peti Device_art, projekt koji se od 2004. bavi umjetnošću naprava i robotikom. Inspiriran kanadskom novomedijskom scenom, ovogodišnji Device_art 5.015 otkriva nove dimenzije zvuka i naprava te pokreta i prostora kroz međunarodnu izložbu, predavanja, radionice i performanse.

7-Nataliya_PetkovaFestivalska groznica započinje predavanjem Billa Vorna (CA) ‘’Inferno i perfomativnost u robotičkoj umjetnosti’’ na Fakultetu elektronike i računarstva u 17:00 sati, a zahuktava se hibridnim performansom Nataliye Petkove La mariee remise a nu par le binaire (Nevjesta, ponovo skinuta do gola binarno) na samom otvorenju u 20:30 sati na Platou Gradec. Ova kanadska multidisiciplinarna umjetnica bugarskog podrijetla stvara mutirani kodirani govor podvrgavajući svoje tijelo robotičkoj strukturi koja preuzima ljudski glasovni sustav. No kodiran neće biti i after party na kojemu će od 21:00 sat u atriju Galerije Klovićevi dvori nastupiti Banana Zvuk, splitski soundsystem kojeg čine DJ Luka (TBF) i MC selektor Yuri (St!llness). Niz predavanja nastavlja se u petak, 25.09. u 11:00 sati na Akademiji likovnih umjetnosti uz Davida Rokebyja (CA): Računalo kao filozofska proteza, a u atriju Galerije Klovićevi dvori će od 21:00 sati afterirati zagrebački Baden Baden.

8 hysterbbox2Dvanaest egzoskeletona zarobit će vas u subotu i nedjelju, 26. i 27.09. u 21:00 sati u dijaboličnom spektaklu Inferno Billa Vorna (CA) i Louis-Philippea Demersa (CA) u kojemu kroz simbiozu s mašinom tražimo oprost grijeha kroz sve krugove pakla. Inferno je robotički performans nadahnut Danteovom Božanstvenom komedijom koji krugove pakla koristi kao umjetnički ovir za strukturiranje dijelova performansa kako bi se i sam doživljaj gledatelja odvijao na nekoliko razina, stimulirajući sva osjetila.

2-soundslike3_v3_devinMcAdamNakon megalomanskih robotičkih mašina, drugi blok performansa i predavanja obilježit će digitalni audio-vizualni podražaji kojeg će City Sonic miksom u četvrtak, 01.10. u 20:00 sati otvoriti Paradise Now (BE). Ovaj performer, pod pravim imenom Philippe Franck, 02.10. u petak u 11 sati će na Akademiji likovnih umjetnosti održati predavanje o poznatoj belgijskoj organizaciji Transcultures podnaslovljen Iskustvo s digitalnom umjetnošću i umjetnošću zvuka.

Fluorescentni zvrkovi Myriam Bleau (CA) na performansu Soft Revolvers u subotu 03.10. u 20:00 sati zavrtit će atmosferu hip hop i dance ritmovima, a sve do kasnih noćnih sati rasplesat će nas popularno phillitchevanje.

3-elektra2015_gridspace5Eksperimentiranje zvukom pomoću raznih naprava rezervirano je i za radionički program festivala u koji će se moći uključiti i najmlađi i najstariji. Radionice Erin Gee (CA) Neobični teremin u subotu, 26.09. u 17:00 sati i Mladena Tomića (HR) Oblik zvuka u subotu, 03.10. u 17:00 sati posvećene su djeci, dok će se Radiona.org (HR) pobrinuti za one malo veće na dvodnevnoj vikend radionici Synthomir 03. i 04.10. od 14:00 sati.

Ove godine, od 24. rujna do 4. listopada, prvi će puta istovremeno i zajedničkim snagama Galerija Klovićevi dvori, Device_Art, Gričevanje i Space festival oživjeti zagrebački Gornji grad kao dio novog projekta Na Gornjem gradu kojeg u partnerstvu provode Galerija Klovićevi dvori, tvrtka Kupole – bolje od šatora i udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse i Gričevanje.

 

projekt Device_art 5.015 osmislio: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb; www.kontejner.org
suorganizatori: Galerija Klovićevi dvori, Kupole – bolje od šatora d.o.o.

kustoski tim: Ena Hodžić, Olga Majcen Linn, Tereza Teklić | KONTEJNER, Eliane
Ellbogen | Eastern Bloc, Sandra Sajovic | Galerija Kapelica/PRAKSA, Melentie Pandilovski | Video Pool Media Arts Centre

kustosica Galerije Klovićevi dvori: Iva Sudec Andreis

partneri: Eastern Bloc, Montreal; PRAKSA, Ljubljana; Galerija Kapelica, Ljubljana; Video Pool Media Arts Centre, Winnipeg; IEEE Young Professionals Hrvatska, Zagreb