Foto Tonka

Antonija Kulčar (1887. – 1971.), poznatija kao Tonka, jedna je od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, glavna kroničarka društvenog i kulturnog života međuratnog Zagreba, istaknuta portretistica ondašnje elite, fotografkinja kraljevske obitelji i vrsna umjetnica. Njezino ime desetljećima je bilo sinonim za kvalitetnu portretnu fotografiju te pri spomenu i danas izaziva nostalgiju s obzirom da se u mnogim obiteljskim ostavštinama nalaze portreti koji nose potpis poznatog atelijera Foto Tonka.

Dosadašnja fragmentarna prezentacija Tonkina djela i cilj retrospektivne izložbe

Iako su Tonkine fotografije bile uključene u sve velike, sintezne kulturološke izložbene projekte organizirane proteklih desetak godina (nerijetko kao dokumentarni materijal), o njoj se danas vrlo malo zna, nije joj posvećena niti jedna publikacija, a opus joj nije bio kritički obrađen i cjelovito prezentiran javnosti. Cilj je izložbe prikazati, interpretirati i valorizirati djelo Antonije Kulčar Tonke u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, rekonstruirati njezin životni put te posjetiteljima prikazati zanimljiv i bogat opus – od portretne i kazališne fotografije po kojima je najprepoznatljivija do društvenih kronika, reportaža i aktova.

Važnost retrospektivne izložbe

Retrospektiva će po prvi puta pokazati opus ove vrsne umjetnice, a većina predstavljenog materijala nikada nije bila izlagana. Iako je Tonka prepoznatljiva mnogima, zahvaljujući popularnosti svoga atelijera i još uvijek žive prisutnosti u sjećanjima građana Zagreba, nikada nije bila u fokusu interesa i njezin rad je tek fragmentarno poznat. Ovom retrospektivom konačno će dobiti prezentaciju kakvu zaslužuje, a javnost mogućnost da se upozna sa značajnim opusom i posredstvom Tonkina objektiva osjeti ritam međuratnog razdoblja, upozna modu, životni standard, glazbu, velikane hrvatskog glumišta i ostale aspekte kulture i života onoga vremena. Izložba je značajna i u širim okvirima jer će Tonkin opus uklopiti u europski kontekst, te komplementarna s aktualnim inozemnim istraživanjima − proteklih se godina diljem Europe revitaliziraju opusi zaboravljenih umjetnica i organiziraju izložbe međuratnih fotografkinja čije djelo time konačno dobiva mjesto koje i zasluže u općoj memoriji.

Izložbena prezentacija kao ambijent za rekonstrukciju sjećanja i oživljavanje međuratnog razdoblja

Izložba će zanimljivim postavom (preko originalnih fotografija, uvećanja, isječaka iz tiskovina i projekcija) nastojati dokinuti standardne oblike prezentiranja građe i stvoriti ambijent koji će posjetiteljima biti stimulativan za otkrivanje Tonkina opusa, ali i širokog dijapazona različitih aspekata međuratnog vremena.

Sudjelovanje šire javnosti u izložbi

Izložbu će obilježiti i nestandardni oblik participacije šire javnosti u projektu, te aktiviranje emotivnog impulsa kod posjetitelja. Sastavni dio izložbe sačinjavat će fotografije zagrebačkih obitelji koje je Tonka redovito snimala i koje se danas nalaze u brojnim obiteljskim albumima. U srpnju će se krenuti s velikom kampanjom prikupljanja fotografija koje se nalaze u obiteljskim ostavštinama privatnih osoba i koje će biti izložene u jednoj od dvorana galerije. Na taj će se način (i netipično za hrvatski kontekst) ostvariti direktan odnos sa širom javnosti koja će biti implementirana u projekt − budući posjetitelji izložbe imat će priliku (preko Tonkinih fotografija) vidjeti članove svoje obitelji u prostorijama Klovićevih dvora. Cilj takve kampanje je prikupiti građu, ali i popularizirati izložbu u medijima te informirati javnosti o projektu pola godine prije samog otvorenja izložbe.

Besplatno vodstvo po izložbi Foto Tonka

Za sve ljubitelje umjetnosti i fotografije organizirali smo besplatno vodstvo po izložbi svakim danom u 15 i 17 sati.

Katalog izložbe / monografija

Povodom izložbe bit će objavljena opsežna i bogato ilustrirana dvojezična (hrvatsko-engleska) monografija u kojoj će se detaljno obraditi Tonkin opus.

Buduća projekcija projekta.

Planira se prenošenje izložbe (u manjem obliku) u gradove Hrvatske (Osijek, Varaždin), a radi se i na organizaciji njezina gostovanja u inozemstvu.

I Vi imate Tonkine fotografije?

Od srpnja 2014. počinjemo s kampanjom prikupljanja Tonkinih fotografija iz obiteljskih ostavština.

Ukoliko imate Tonkine fotografije javite nam se na e-mail iva.sudec@galerijaklovic.hr ili na broj mobitela +385 99 2309 991 (Iva Sudec Andreis) i vidjet ćete članove svoje obitelji u prostorijama Klovićevih dvora te postati dio našeg projekta!

Impressum

Organizatori izložbe
Galerija Klovićevi dvori i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU

Autorica koncepcije i izložbe
dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Kustosica izložbe
Iva Sudec Andreis