Kao prvo – Zagonetno drvo

Interaktivna izložba dječjih igračaka

Galerija Klovićevi dvori priređuje interaktivnu izložbu dječjih igračaka čije autorstvo potpisuje odgajatelj predškolske djece Matija Bobek.

IMG_9969

Igraonice će se održavati od ponedjeljka do subote od 9:30 do 13:30 sati. Molimo da posjet igraonici prethodno najavite na mail adresu kako bismo Vam osigurali termin!

Kontakt artionica@gkd.hr

Kao prvo – zagonetno drvo… i pomisliš da je to samo početak još jedne izmišljene priče. A kad tamo… to je stvarna, životna priča Matije Bobeka, odgajatelja koji u slobodno vrijeme izrađuje interaktivne didaktičke dječje igračke. S pravom se zagonetno smiješi jer on živi bajku kroz čarobni svijet svojih igračaka i poziva sve nas da uđemo u njegov svijet mašte, uronimo zajedno s njime u rijeku Dravu, čije naplavine je, uz kovrčavu vrbu ili korijen oraha, prepoznao kao moguće dijelove budućih konstrukcija.

IMG_1863

Ponekad one prerastaju i u mala skulptorska djela s minimalnim intervencijama, jer priroda je ipak najveći umjetnik. No, nemojte niti pomisliti da je igračke lako izraditi, baš naprotiv. Trebalo je dobro razmisliti kako od pronađenih komadića izraditi dječju igračku finih, oblih i glatkih površina, jednostavnih formi, ali razigranih oblika kojima se djeca raduju dok s nestrpljenjem grade i svoje kreativne uratke. I svaki takav novi oblik igračke ima i novu funkciju pa samim time igra se nastavlja u nedogled.

IMG_1866

Dobro znamo da djeci nikad dosta igre, stoga im je Matija pripremio nebrojeno puno dijelova koje će oni svojom maštom u “istraživaonici” spajati i nastat će nove, samo njihove igračke. Ove igračke od prirodnog materijala zasigurno će sve nas potaknuti na suživot s prirodom kako bismo svaki trenutak proveden u šumi ili livadi, na obalama rijeka ili mora, tamo daleko u planini ili obližnjem parku iskoristili u traženju nekih novih elemenata od kojih onda možemo izraditi novi vlakić, autić, brojalicu ili njihaljku, bager, lutku ili možda sviralicu. Kamo će nas sve to odvesti, tko to sada zna?

IMG_1864

Jedno je sigurno, susret s Matijom u Klovićevim dvorima razveselit će nas jer on, kao prvo, svako zagonetno drvo pretvara u novu zanimljivu igračku pa i mnogo više.

Zato… dođite u Klovićeve dvore, igrajte se s nama, a ugledate li putem neobično drvo, ponesite ga, Matija vas čeka!
Liljana Velkovski

IMG_1865IMG_1861