Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj

English text: English-Italian Baroque Painting in Croatia

Gregorio_Lazzarini_1U Galeriji Klovićevi dvori 16. travnja otvarena je izložba Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj. Izložba je to kojoj se Galerija Klovićevi dvori tematski i kronološki nadovezati na izložbu Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse održanu 2011. Na izložbi, koja predstavlja 110 slika icrteža talijanskih majstora 17. i 18. stoljeća, po prvi put se okupljaju i predstavljaju povijesno i umjetnički najvrjednija djela talijanskih majstora što se čuvaju u Hrvatskoj. Izložba je koncipirana prema tematskim cjelinama karakterističnim za umjetnost 17. i 18. stoljeća. Iako su i dalje najčešće i najbrojnije slike religioznoga sadržaja, sve istaknutije mjesto zauzimaju novi žanrovi svjetovnoga karaktera.

Antonio Francesco Peruzzini, KrajolikDjela su izabrana po umjetničkoj vrsnoći i povijesnom značenju. Grupirana su u nekoliko zaokruženih cjelina u namjeri da se predstave različiti žanrovi i vrste. Osim djela religiozne tematike predstavit će se i slike koje prikazuju alegorije, literarne i povijesne teme, mrtve prirode, bitke, vedute i portrete. Zastupljeni su najznačajniji slikari (Sebastiano Ricci, Leandro Bassano, Padovanino..), ali i skromniji umjetnici koji su djelovali na hrvatskoj obali. Na taj način jasno se i cjelovito sagledavaju mogućnosti sredine i upućenost naručitelja u likovne vrijednosti. Izložena djela svrstavaju se i vremensko-stilskim odrednicama: započinje djelima preteča i prethodnika kao što je Palma Mlađi, a završava djelima klasicističkih majstora poput  Francesca Maggiotta.

Francesco Noletti detto Il Maltese, Mrtva prirodaIzloženo je osamdesetak slika i trideset crteža, u prvom redu iz Dalmacije, Primorja i Istre, u vremenskom slijedu od 1600. do 1800. godine. Tako se na egzemplaran način sagledavaju stilske odlike i previranja, od preteča barokne umjetnosti preko ranoga, visokog i kasnog baroka sve do klasicizma. Zastupljena su djela cijenjenih slikara i eklektika iz Venecije, ali i iz drugih slikarskih škola, poput Lombardije, Bologne, Rima i Napulja. Mnoga djela do sada nisu nikada bila izlagana, a dio potječe iz malo poznatih javnih i privatnih zbirki, kao i brojnih muzejskih, crkvenih i samostanskih zbirki.

Izložbu prati katalog u kojem stručnjaci iz Hrvatske i Italije uvodnim tekstovima i kataloškim analizama pojašnjavaju likovne vrijednosti baroknoga slikarstva. Kataolg možete preuzeti ovdje: Barok_layout

Cijene ulaznica:
pojedinačna ulaznica: 30 kn
ulaznica za umirovljenike, učenike i studente te grupe odraslih: 20 kn
ulaznica za grupe umirovljenika, učenika i studenata: 10 kn

Sve pogodnosti koje nudimo našim posjetiteljima pratite ovdje: https://gkd.hr/za-posjetitelje/

Besplatno vodstvo za građanstvo je svaki dan u 17 sati te nedjeljom u 12 sati.

AUTOR IZLOŽBE: akademik Radoslav Tomić, dr.sc.

KUSTOSICA IZLOŽBE: Danijela Marković

SUORGANIZATORI IZLOŽBE: Hrvatski restauratorski zavod

Generalni sponzor izložbe:

JOINT logo PBZ Card + BB

 

 

Medijski pokrovitelj:

Jutarnjilist