Primijenjeno & svakodnevno Suvremeni austrijski dizajn

PhilDivi_Apollo01_c_Phil Divi Product Design nina mair_tilda_04

Otvorenje: 11. lipnja 1015. u 20.00 sati, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, Hrvatska

Izložba: 12. lipnja – 2. kolovoza 2015., Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, Hrvatska

Nakon otvorenja slijedi jazz-koncert u atriju GKD: Nastupaju: Tamara Obrovac transhistria ensemble i radio.string.quartet.vienna

Povodom 60. obljetnice osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Zagreb designaustria priređuje izložbu aktualnog i inovativnog proizvodnog dizajna iz Austrije.

NWW_Aporte_c_Neue_Wiener_Werkstaette

Dizajnerice i dizajneri teže za stvaranjem novoga i za oblikovanjem nečega što još nikad nije postojalo. S proizvodima koji su nastali na temelju ovakve motivacije kreću oni često novim putevima, odvažujući se na drukčije pristupe: hrabrim i inovativnim naručiteljicama i naručiteljima te investitoricama i investitorima pritom pripada važna uloga. Samo ako se upuste u nove proizvode, koncepte, izradbene i gospodarstvene modele, omogućuje se inovativni dizajn. Izložba koja se priređuje pod motom: Primijenjeno & svakodnevno.

Suvremeni austrijski dizajn prikazuje nova strujanja i razvoj austrijske dizajnerske scene te predstavlja proizvode usmjerene prema budućnosti.

Povodom 60-godišnjeg jubileja Austrijski kulturni forum Zagreb i designaustria nisu odabrali retrospektivu, pogled unatrag, već pogled unaprijed. U fokusu izložbe ne stoji usredotočenost na prošlost, štoviše, prevladava optimistični pogled u budućnost. Vrednote kao što su tradicija i kakvoća nipošto se pritom ne zanemaruju, nego se, naprotiv, stavljaju u središte pozornosti.

MARCHGUT_commander_c_helga traxler_01 chmara.rosinke_Fine-Dining-Table_c_chmara.rosinke

Težišta ove izložbe nalaze se na područjima kao što su stolna oprema, namještaj i rasvjetna tijela. Iz svih se triju disciplina prikazuju inovativni i novi proizvodi i projekti austrijskih dizajnerica i dizajnera. Izlošci se prezentiraju u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Izložbeni prostor Galerije Klovićevi dvori izgledom će podsjećati na stambeni prostor, a obilazak izložbe bit će donekle nalik posjetu nečijem privatnom stanu: izmijenivat će se ono dobro poznato, domaće, s onim novim i prazninama, a posjetitelji su pozvani na opušteno lutanje i uživanje.

Za izložbu su s jedne strane odabrani austrijski dizajneri i dizajnerice koji su se na međunarodnom planu već afirmirali, a pridružuju im se mladi i ambiciozni dizajneri, kako bi se na taj način vidljivom učinila svekolika jakost i širina austrijske dizajnerske scene.

Kuratorsko vodstvo: Bettina Steindl za designaustria

Austrijski kulturni forum Zagreb

Prije točno 60 godina, u lipnju 1955. najprije utemeljen kao „Austrijska čitaonica“, igra Austrijski kulturni forum Zagreb već šest desetljeća središnju ulogu u kulturnoj razmjeni između Austrije i Hrvatske odnosno jugoistočne Europe kao regije u širem smislu. Posredovanje inovativno-kreativne slike o Austriji, osobito pak pospješivanje suvremenoga austrijskog kulturnog stvaralaštva pritom se nalazi u prvom planu. Konceptu dijaloga i partnerske suradnje s lokalnim i regionalnim umjetnicama i umjetnicima i kulturnim ustanovama pridaje Austrijski kulturni forum Zagreb tradicionalno golemu važnost.

www.kulturforum-zagreb.org

designaustria

Treća najstarija dizajnerska organizacija u Europi, danas je mnogo više od interesne zajednice dizajnera. designaustria ne zalaže se samo za domaće dizajnerice i dizajnere, nego se uvelike zauzima i za dizajnersku struku općenito. Stalnim radom u široj javnosti, transferom znanja i publikacijama te u obliku izložaba i raznih priredaba u Austriji i inozemstvu designaustria se obraća oblikovateljicama i oblikovateljima, pospješuje dizajnersku svijest na širokoj društvenoj bazi i pojašnjava korist dizajna u društvu i gospodarstvu.

www.designaustria.at