Reset Design. New working models

picture1Reset Design. New working models je izložba koja prikazuje stvaralaštvo deset španjolskih studija produkt dizajna koji su svoj izričaj pronašli u sve popularnijem DIY (Do It Yourself) načinu djelovanja, a čiji su koncepti nastali i razvili se tijekom posljednje tri godine. To su: Apparatu, Dvelas, Mad Lab, Omelette_ed, PCM Design, Raúl Laurí Design Lab, Redo-me, Sagenceramics, Usame i Yarussi Alvarado.

picture4Nov način djelovanja očituje se već u organizaciji samih studija. Na njihovom čelu nalaze se kreativci koji su istovremeno osnivači tvrtki, njihovi glavni dizajneri, proizvođači, marketinški stručnjaci te prodavači. Spomenuti su se studiji okrenuli obrtničkoj proizvodnji u malim serijama, inovativnim dizajnerskim rješenjima, novom načinu upotrebe poznatih materijala te vrhunskoj završnoj obradi, sve kako bi se uspjeli probiti na globalnu scenu. Također, nastojali su se riješiti ovisnosti o velikim tvrtkama za distribuciju, a izlaz su pronašli u internetskim društvenim mrežama putem kojih reklamiraju i prodaju po cijelom svijetu. Izbacivanjem posrednika smanjili su cijenu konačnog proizvoda kao i cijenu dostave do potrošača, a ujedno, održavajući direktan kontakt s kupcem, osigurali su proizvodima dodatnu dimenziju individualnosti i topline čime ove mlade mikrotvrtke mogu uspješno konkurirati velikim brendovima. Rezultat je namještaj, rasvjetna tijela i ukrasi za suvremeno stanovanje koji preispituju ustaljene obrasce svakodnevnog ponašanja, koji su ekološki osviješteni te istovremeno okrenuti lokalnoj zajednici i globalnom tržištu. Na izložbi Reset Design. New working models u Galeriji Klovićevi dvori biti će predstavljeno upravo 120 takvih predmeta.

picture3Izložbu je u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori organizirala AECID – Španjolska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju – španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, na čelu s kustosom izložbe Marcelom Leslabayem, a prije postavljanja u Zagrebu, ova putujuća izložba gostovala je u Berlinu.

(…)U današnje doba naše se aktivnosti odvijaju na drugačiji način nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina, a dizajneri su bili među prvima koji su shvatili nova pravila igre i preispitali se kao stručnjaci kako bi investirali u vlastite projekte i utrli vlastiti put. Na taj se način posljednjih godina pojavilo mnoštvo malih tvrtki predvođenih dizajnerima koji traže alternativne puteve za dizajniranje i komercijalizaciju svojih proizvoda.

Ove male tvrtke dio su nove kreativne industrije koja obuhvaća proizvodnju namještaja, rasvjete, igračaka, odjeće, nakita, obuće, digitalnih časopisa, video igara i aplikacija. Svaki dan svjedočimo tome kako neki novi kreativci pronalaze alternativni put za razvoj svojih ideja i kako koriste nove medije za brzu promidžbu svog modela poslovanja po cijelom planetu.'(…)

— Marcelo Leslabay (tekst iz kataloga izložbe)

www.resetdesign.net