Sankt Peterburg očima anđela

photo_evgeny_mokhorev_img_4997_malaSANKT PETERBURG OČIMA ANĐELA: POGLED S KATEDRALE SV. IZAKA
17. 10. – 13. 11. 2016.

Otvorenje izložbe u ponedjeljak, 17. 10. 2016. u 12 sati.

 

Katedrala sv. Izaka, sagrađena 1858. godine prema projektu francuskog arhitekta Augusta Montferranda, mjesto je kamo vode sve ceste Sankt Peterburga. Vrata ovog jedinstvenog spomenika, koji je istovremeno i crkva i muzej, uvijek su otvorena za posjetitelje, a kao pravi svjetski muzej ona pod svojim krovom dočekuje goste svih nacionalnosti i religija.

photo_evgeny_mokhorev_img_5805_malaVisinom od 101,5 metara katedrala sv. Izaka po svojoj je veličini, nakon katedrale sv. Petra u Rimu, katedrale sv. Pavla u Londonu te katedrale svete Marije u Firenci, četvrta u svijetu.

I eksterijer i interijer katedrale iznimno su bogato ukrašeni, a pri njenoj su se izgradnji koristile 43 vrste različitih minerala i kamenja. Ona je jedini spomenik arhitekture na kojem su se u tolikoj mjeri koristile različite vrste prirodnog obojanog kamena. Samo ovdje može se vidjeti i jedinstvena zbirka ruskog monumentalnog religijskog i povijesnog slikarstva nastalog od 1840. – 1850. godine.

photo_evgeny_mokhorev_img_4011_maleVanjština je ukrašena dekorativnom skulpturom – ulazi reljefima i kipovima apostola, a  kutovi kipovima anđela sa svjetiljkama.

Na balustradi glavne kupole nalaze se 24 brončana anđela. Skulpture je izradio Josip Herman 1839. godine, a simboliziraju razdoblja zemaljskog života Isusa Krista.

Fantastična panorama grada koja se može vidjeti s ovoga mjesta privukla je mnogobrojne majstore umjetničke fotografije.

photo_evgeny_mokhorev_img_3672_malaJedan od tih majstora je i Eugenij Mohorev, koji je 2011. napravio seriju umjetničkih fotografija s balustrade katedrale sv. Izaka. Tijekom nekoliko lipanjskih noći penjao se na visinu od 61 metar i fotografirao grad zaustavljajući taj trenutak kada “za zorom zora hitro sine te kratkoj noći zastre hod” (A. Puškin). Te fotografije formirale su projekt izložbe Sankt Peterburg očima anđela: pogled s katedrale sv. Izaka koji nam daje mogućnost vidjeti grad 21. stoljeća očima umjetnika.

Grad u pozadini anđela ili anđeli u pozadini grada…Na ovoj izložbi vidjet ćemo odraz arhitekture Sjeverne Prijestolnice u objektivu kamere te harmoniju grada i mističnog simbolizma ruske poezije Srebrnog doba. Spoj veličanstvenog i božanstvenog – umjetnosti i religije – pred nama se otkriva ljepota grada kojega je katedrala sv. Izaka jedan od najupečatljivijih simbola, a evocira motive poetičnog simbolizma.

photo_evgeny_mokhorev_img_0305_malaU Sankt Peterburgu svako se godišnje doba i svako doba dana odražava u svom svojem bogatstvu. Ova nam izložba prikazuje različita lica grada i sve nijanse u paleti njegovih raspoloženja te nam prenosi metafiziku Sjeverne Prijestolnice.

 

Ulaz na izložbu je besplatan.