Zbirke GKD – umjetnici, donatori, kolekcionari

Kopač2Izložba Zbirki Galerije Klovićevi dvori

UMJETNICI, DONATORI, KOLEKCIONARI

28. 6. – 31. 7. 2016.

Otvorenje izložbe u utorak, 28. 6. 2016. u 19 sati

Besplatno vodstvo za građanstvo
utorak do subota u 17 sati, nedjelja u 12 i 17 sati

Autorica izložbe: Ana Medić, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori

Izložba „Umjetnici, donatori, kolekcionari“ je svojevrstan hommage ljudima i autorima koji su stvorili fundus umjetničkih zbirki koje se danas čuvaju u Galeriji Klovićevi dvori. Ovom izložbom nastojali smo izraziti zahvalnost onima koji su u različitim prigodama i u različitim okolnostima galeriji ostavili na skrb i u nasljeđe dio vlastitog života pretočen u jedno djelo – sliku, skulpturu, instalaciju ili pak jedan cijeli opus ili kolekciju čije stvaranje predstavlja isto tako zalog života samog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oskar Herman, Slavko Kopač, Josip Restek, Josip Crnobori umjetnici su čija se umjetnička ostavština čuva u Galeriji Klovićevi dvori. Neki od njih (Crnobori, Restek i Perčić) ostavili su je kao svoju darovnicu Gradu Zagrebu, dok su Slavko Kopač i Oskar Herman svoje radove povjerili Galeriji, s vjerom da ih poklanjaju instituciji koja će znati njihovu ostavštinu učiniti hrvatskom i europskom kulturnom baštinom, ostavštinom koja će kroz vrijeme mijenjati svoja značenja i artikulirati otkrivene materijalne i značenjske slojeve te omogućiti slojevite kontekstualizacije kojima umjetničko djelo i njegov autor sudjeluju u stvarnom svijetu kao i u „svijetu umjetnosti“. S druge strane, u slučaju Vinka Perčića, radi se o kolekcionaru čije je darivanje vlastite zbirke Gradu Zagrebu bilo rezultat cijelog spleta sada već povijesnih okolnosti koje su rezultirale darovnicom zbirke Gradu Zagrebu.

Zbirk donacija1Između tih dvaju modusa kojima je nastajao današnji fundus Galerije Klovićevi dvori, ne manje značajan je darovani fundus koji je godinama nastajao kao rezultat geste cijele plejade umjetnika čije predstavljanje u Klovićevim dvorima tijekom proteklih tridesetak godina, biva popraćeno darivanjem  i neskrivenom željom da možda upravo taj trenutak u povijesti bude inicijalan za neke druge mogućnosti koje umjetničko djelo nosi u sebi.
Zbirka Slavko Kopač
Zbirka Josip Crnobori
Zbirka Oskar Herman
Zbirka dr. Vinko Perčić
Zbirka Josip Restek
Zbirka darovanih umjetnina:
Moon Shin, Petar Barišić, Kažimir Hraste, Slavko Šohaj,  Josip Trotsmann, Mihovil Krušlin, Ferdinand Kulmer, Željko Hegedušić, Branko Suhy, Marko Kern, Ugo Maffi