Živa voda pripovijeda

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHRVATSKA, ZEMLJA GOŠĆA SAJMA DJEČJE KNJIGE U BOLOGNI 2015.

U srijedu, 13. 5. 2015. u Galeriji Klovićevi dvori, pred dvjestotinjak uzvanika i prijatelja galerije, otvorena je izložba Živa voda pripovijeda – Hrvatska, zemlja gošća Sajma dječje knjige u Bologni 2015.

Goste je pozdravila gospođa Jasmina Bavoljak, v.d. ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, nešto više o izložbi je govorila voditeljica autorskog tima, gospođa Nataša Govedić, a izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske gospođa Tamara Perišić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložba je nastala u organizaciji Ministarstva kulture povodom nastupa Republike Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bolonji koji je trajao od ožujka do travnja ove godine. Kako bi se i domaća publika imala priliku upoznati s reprezentativnom poviješću i sadašnjošću domaće ilustracije za djecu, izložba je u njezinoj cjelovitosti prenešena u prostor Galerije Klovićevi dvori gdje ju je moguće pogledati do kraja svibnja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu izložbe predstavljeni su radovi preko stotinu hrvatskih ilustratora, raspoređeni u tri cjeline:

 

 

 

  • izložbu radova izabranih suvremenih ilustratora pod nazivom Pristaništa i duboke vode djetinjstva, koja obuhvaća četiri paralelne povijesti hrvatske ilustracije kroz radove više od sedamdeset domaćih autora koji djeluju u posljednjih stotinu godina;
  • izložbu povijesti hrvatske ilustracije pod nazivom Aquamarine Selection, koja predstavlja četrnaest umjetnički najizazovnijih mladih i afirmiranih ilustratora;
  • i selekciju ilustracija iz dječjih časopisa pod nazivom Illustration in Education, koja predstavlja rad domaćih ilustratora u tri ključna školska časopisa: Radosti, Smibu i Modroj lasti.

 

Autorski tim izložbe čine Nataša Govedić, Hana Lukas Midžić, Ana Šilović i Vanja Žanko, likovni postav izložbe potpisuje Nina Bačun, a autorica vizualnog identiteta i tiskanih materijala je dizajnerica Rafaela Dražić.

 

Organizatori: Ministarstvo kulture RH i Galerija Klovićevi dvori

Za Galeriju Klovićevi dvori: Jasmina Bavoljak, v.d. ravnateljice

Vanjska stručna suradnica: Saša Brkić Kristensen

Autorski tim: Nataša Govedić, Hana Lukas Midžić, Ana Šilović i Vanja Žanko

Autorica likovnog postava: Nina Bačun