OBRAZLOŽENJE REZULTATA NATJEČAJA „Mi, ljudi“ uz izložbu IVANA MEŠTROVIĆA

OBRAZLOŽENJE REZULTATA NATJEČAJA „Mi, ljudi“ uz izložbu IVANA MEŠTROVIĆA

Cilj ovog natječaja bio je potaknuti kreativno mišljenje učenika/ca osnovnih i srednjih škola i pri tome djelovati odgojno pomoću tema proizašlih iz problematike Meštrovićevih radova. Izabrani učenički radovi od 1. do 3. mjesta za osnovnu školu i 1. mjesta za srednju školu izdvojeni su od pristiglih radova na temelju interpretacije tema kojima se bavio Meštrović te autentičnosti tih interpretacija u okviru zadanih kategorija uzrasta i propozicija natječaja. Obzirom da je u kategoriji osnovnih škola pristiglo puno više radova nego za kategoriju srednjih škola, za osnovne škole dodijeljene su tri nagrade. U kategoriji srednjih škola je u skladu s opsegom pristiglih radova dodijeljena jedna nagrada.

Izabrani radovi bave se interpretacijom čovjekovih emocionalnih proživljavanja (osnovna škola, 1. i 2. mjesto), ciklusom života (3. mjesto) i ulogom kulturnog nasljeđa u svakodnevnom životu (srednja škola, 1. mjesto). Prva dva mjesta u osnovnoj školi koriste odnos sadržaja i kiparskog medija kojim se izražavao i Meštrović za poticanje empatije pri proživljavanju i prepoznavanju osjećaja. Trećenagrađeni rad u osnovnoj školi bavi se ciklusom čovjekovog života i pri tome se referira na Meštrovićev Zdenac života, no formalno nudi rješenje primjereno uzrastu, interpretirano u animaciji skulptura.

Izabrani rad u srednjoj školi priča priču o osobnoj i društvenoj reakciji na Meštrovićevo djelo te koristi različite medije ujedinjene u video radu.  

Tekst natječaja možete pročitati OVDJE

NAGRAĐENI RADOVI:

OSNOVNA ŠKOLA

1. NAGRADA  

Osnovna škola Ivana Rangera, Kamenica, mentorica Jožica Butko, mag.lik.ped.
Učenici: Magdalena Kišiček, Dora Husnjak i Karla Jug, 8b razred
Naziv rada: Tugovanje

2.  NAGRADA

Osnovna škola Ivana Rangera, Kamenica, mentorica Jožica Butko, mag.lik.ped.
Učenici: Tea Šantalab, Lana Jakopović i Klara Sajko, 8b razred
Naziv rada: Očaj

3. NAGRADA

Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera, mentorica dr. art Ivona Biočić Mandić, prof. lik. kul.
Učenik:  Marko Tkalčević, 8b razred
Naziv rada: Ciklus

SREDNJA ŠKOLA

1. NAGRADA

Prva privatna gimnazija, mentorica Maja Marović, prof. lik. umj. i muz. pedag.
Učenica: Tena Pugar
Naziv rada: Varnica

Zahvaljujemo svim profesorima i učenicima na slanju svojih online radova. Sve pohvale i zahvalnice poslat ćemo na adresu vaših škola.

Liljana Velkovski, muzejska savjetnica pedagoginja

i Sonja Vuk, izv. prof.mr.art.dr.sc.